IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация достигна 3%

Това е с 1 процентен пункта над целевото ниво, поради което управителят на централната банка Марк Карни ще трябва да даде писмено обяснение

12:47 | 17.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската инфлация се ускорява през септември до най-високото си ниво от над 5 години, насърчена от по-скъпите хранителни продукти и транспорт, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени се повишават с 3% на годишна база, което е най-резкият темп от април 2012 г., показват данните на Националната статистическа служба. През август повишението беше в размер на 2,9 на сто.

Ускорението на инфлацията затяга хватката около доходите на домакинствата и може още повече да подкрепи аргумента за повишаване на основния лихвен процент от страна на Английската централна банка (АЦБ).

Британската инфлация вече е с 1 процентен пункт на целевото ниво от 2%, което означава, че управителят Марк Карни ще трябва този месец да напише публично обяснение защо цените продължават да растат.

Нарастващите вносни цени, провокирани от слабата валута, по всяка вероятност ще бъдат временно явление, но властите в Лондон са обезпокоени, че Brexit прави британската икономика по-уязвима от ценови натиск.

Базисната инфлация, която изключва хранителните продукти и горивата, остава без промяна на ниво 2,7% - най-високата стойност от декември 2011 г.

В сряда се очаква нова порция данни, която по всяка вероятност ще покаже, че ръстът на заплатите изостава от инфлацията въпреки ниската безработица, посочва Bloomberg.

Инфлация на годишна база във Великобритания. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
d333
преди 6 години
А сега ще успеят ли да я спрат?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още