fallback

Турските власти дадоха частично разрешение за строеж на АЕЦ „Аккую“

Разрешителното позволява подготовката на площадката за изграждането на централата

16:32 | 20.10.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Компанията „Аккую Нуклеар“, която ще реализира проекта за изграждането на първата ядрена централа в Турция, е получила ограничено разрешително за строителство от турския регулатор за ядрена енергия. Това е първата крачка за получаването на разрешението за строеж централа, съобщават от компанията, която е част от холдинга "Росатом".

Полученото разрешение дава правото да бъдат изпълнени строително-монтажни работи на всички обекти на централата, с изключение на обектите, свързани с ядрената безопасност. На практика с това разрешително може да започне подготовката за строителството на обекта.

Очакванията са, че турският регулатор ще издаде пълното разрешително за строеж на централата в първата половина на 2018 година.

От компанията посочиха, че ще пристъпят към строителството във „възможно най-кратки срокове“, но и при спазването на националните и международните стандарти за сигурност.

Идеята за изграждането на АЕЦ „Аккую“ беше одобрена с подписването на споразумение за сътрудничество в тази сфера през пролетта на 2010 година. Централата ще бъде изградена в град Мерсин на брега на Средиземно море. Цената ѝ се изчислява на около 20 млрд. долара и се предвижда да бъдат построени четири реактора с обща мощност от 4 800 мегавата. 

За кратко проектът беше поставен под въпрос с охлаждането на отношенията между Турция и Русия в края на 2015 година. Сега обаче той отново е в ход, както и редица други съвместни проекти, сред които и газопроводът „Турски поток“ по дъното на Черно море. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още