IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските власти дадоха частично разрешение за строеж на АЕЦ „Аккую“

Разрешителното позволява подготовката на площадката за изграждането на централата

16:32 | 20.10.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Компанията „Аккую Нуклеар“, която ще реализира проекта за изграждането на първата ядрена централа в Турция, е получила ограничено разрешително за строителство от турския регулатор за ядрена енергия. Това е първата крачка за получаването на разрешението за строеж централа, съобщават от компанията, която е част от холдинга "Росатом".

Полученото разрешение дава правото да бъдат изпълнени строително-монтажни работи на всички обекти на централата, с изключение на обектите, свързани с ядрената безопасност. На практика с това разрешително може да започне подготовката за строителството на обекта.

Очакванията са, че турският регулатор ще издаде пълното разрешително за строеж на централата в първата половина на 2018 година.

От компанията посочиха, че ще пристъпят към строителството във „възможно най-кратки срокове“, но и при спазването на националните и международните стандарти за сигурност.

Идеята за изграждането на АЕЦ „Аккую“ беше одобрена с подписването на споразумение за сътрудничество в тази сфера през пролетта на 2010 година. Централата ще бъде изградена в град Мерсин на брега на Средиземно море. Цената ѝ се изчислява на около 20 млрд. долара и се предвижда да бъдат построени четири реактора с обща мощност от 4 800 мегавата. 

За кратко проектът беше поставен под въпрос с охлаждането на отношенията между Турция и Русия в края на 2015 година. Сега обаче той отново е в ход, както и редица други съвместни проекти, сред които и газопроводът „Турски поток“ по дъното на Черно море. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
fon
преди 6 години
Очакваш ама цената на тока от нови АЕЦ стана толкова висока, че вече и един реактор не могат да завършат в цивилизования свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
fon
преди 6 години
Я-я. От решението през 1974-та да строят този АЕЦ вече са стигнали до "частично разрешение". Браво на ядрената енергетика в Турция! А от БСП откога лъжат пенсиите ни по селата, че "в Турция се строи активно АЕЦ" и ние сме щели да купуваме ток от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
АЕЦ Козлодуй е бил напълно завършен за около 28 години от вземане на окончателното решение за строеж през 1965 г. до окончатерното въвеждане в експлоатация на 5 и 6 блок. По света положението е същото. Очаквам Белене да го строим също толкова дълго. Тъкмо финализирането на Белене ще съвпадне с края на нефта някъде 2050 - 2060-та година. Тогава и електричките ще са превзели автомобилния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Тоест нещата и там се движат по план :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Ами както и в Турция. През 2010 година е подписано споразумението, наближава 2018-та и още няма цялостно строително разрешение. Във Виетнам направо им отказаха да строят два договорени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Лошо Теменужке, лошо. Между другото как ли вървят "големите руски" проекти в Унгария и Финландия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още