IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пучдемон остави парламентът да реши за независимостта на Каталуния

Комисия в испанския Сенат дискутира предложението за отнемането на автономията на Каталуния

19:44 | 26.10.17 г. 1
<p>
	Карлос Пучдемон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карлос Пучдемон. Снимка: Архив Ройтерс

Каталунският премиер Карлес Пучдемон отказа да поеме отговорността и да обяви независимостта на автономната провинция Каталуния. В кратко изявление пред журналисти той заяви, че няма да свика предсрочни избори в провинцията, каквито бяха очакванията, и остави на парламента да реши какво следва.

Според спекулации Пучдемон трябваше да обяви предсрочни избори на 20 декември. Той обаче остави това решение на депутатите.

В момента се провежда извънредна сесия на каталунския парламент, а в същото време в испанския Сенат се обсъжда предложението на правителството за активирането на чл. 155 от Конституцията, предава Euronews.

Заседанието на депутатите беше отлагано на няколко пъти в последните дни. На него трябва да стане ясен отговорът на Каталуния на предложението на централната власт в Испания за прилагането на чл. 155 от Конституцията, с който временно да бъде отнета автономията на провинцията.

Мадрид поиска още и разпускането на правителството и свикване на предсрочни избори в провинцията. Горната камара на испанския парламент ще разгледа тези мерки на 27 октомври.

В своята реч днес Пучдемон определи прилагането на чл. 155 от Конституцията като незаконно. Според него мярката е опит да бъдат нечестно спрени процесите в провинцията. Той посочи, че е потърсил диалог с Мадрид и управляващата Народна партия, но това не е било възможно.

"Никой не може да ме обвини, че не искам диалог с правителството", каза още той.

Малко по-късно обаче вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария заяви, че Пучдемон е бил канен за преговори, но не се е отзовал. Тя направи този коментар пред комисия на Сената, която обсъжда предложението на правителството за активиране на чл. 155.

Пред сенаторите тя обясни, че кризата в Каталуния вече е предизвикала напускането на банки и бизнес от провинцията, а туризмът е изправен пред сериозни проблеми. "Фактите са това, икономиката на Каталуния страда от това решение", каза тя.

Сорая Саенс де Сантамария отбеляза, че текстове за отнемане на автономия на провинции съществува в законодателството на Германия и Австрия. "Този член гарантира спазването на законодателството", посочи тя, макар и да призна, че мярката е извънредна. 

Кризата в Каталуния можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
за какво ги ручаха жабЕтета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още