IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е помогнал на повече от 1 млн. бежанци в лагерите в Турция

Малко над 900 млн. евро вече са разплатени по механизма за помощ на бежанците, чиято стойност е 3 млрд. евро

10:44 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е подкрепил повече от 1 млн. бежанци в лагерите в Турция по силата на споразумението за ограничаването на бежанската вълна. Това отчитат от Европейската комисия (ЕК).

Бюджетът на програмата е 3 млрд. евро за 2016 - 2017 година, от които 1 млрд. евро от европейския бюджет и 2 млрд. евро от държавите в общността. Вече са постигнати ангажименти за 2,9 млрд. евро.

Сключените договори за различни дейности са на стойност 1,78 млрд. евро, а вече разплатените средства по тях са 908 млн. евро, сочи статистиката на Комисията.

С тези пари се финансират социални дейности и изграждане на необходимата инфраструктура в лагерите, както и в населените места, които приемат бежанците. ЕС осигурява още и достъп до медицински услуги и подкрепя обучението на децата в тези бежански лагери.

Механизмът в помощ на бежанците в Турция беше създаден през ноември 2015 година. Той е част от подписаното няколко месеца по-рано споразумение за ограничаването на бежанската вълна. В резултат на тези мерки броят на бежанците, влезли в Европа от Турция, намаля чувствително.

Според оценките на турските власти в лагерите на територията на страната има към 3 млн. бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още