IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шимшек: Отношенията между Турция и ЕС са в процес на възстановяване

Турският вицепремиер ще проведе среща на високо равнище с представители на ЕС в Брюксел в началото на декември

15:58 | 03.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Отношенията между Турция и Европейския съюз са в процес на възстановяване, а топ икономически представители планират да се срещнат в Брюксел следващия месец, заяви турският вицепремиер Мехмет Шимшек, цитиран от Bloomberg.

Шимшек ще председателства срещата на 7-8 декември заедно с Юрки Катайнен, заместник-председателя на Европейската комисия за заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Европейските комисари по икономическите въпроси и разширяването – Пиер Московиси и Йоханес Хан, също ще присъстват на срещата, заяви заместник-премиерът.

Срещата има за цел да установи период за подобряване на усложнените отношения с ЕС, към който Турция иска да се присъедини, заяви Шимшек. Европейските лидери се дистанцираха от Турция след опита за преврат през 2016 г., последван от чистки, които вкараха десетки журналисти, активисти по правата на човека и европейски граждани в затвора. Отношенията на Анкара със страни, сред които са Германия и Холандия, се влошиха още повече тази година, когато турски представители, водени от президента Реджеп Тайип Ердоган, обвиниха европейските лидери, че атакуват Турция, за да извлекат политически ползи преди изборите.

Предвид края на изборния цикъл в Европа обаче сега има възможност да се преодолее политическото напрежение и да се постигне напредък по въпроси като актуализиране на условията по митническия съюз между Турция и ЕС, каза Шимшек.

„Срещата на високо равнище ще изпрати много силно послание, че Турция остава свързана с Европа и че отношенията между Турция и ЕС са в процес на възстановяване“, каза той. „Продължаваме да вярваме, че актуализирането на митническия съюз между Турция и ЕС ще бъде от взаимна полза и се надяваме, че ще наваксаме по въпроси като продължаване на митническия съюз“.

Плановете на Шимшек да ангажира топ представителите на ЕС, отговарящи за икономическите въпроси и разширяването, се случват на фона на натоварен график от срещи с инвеститори от чужбина. След срещи с „няколко десетки“ институционални фондови мениджъри и корпоративни изпълнителни директори в Кувейт и Лондон наскоро заместник-премиерът планира срещи в Германия и Москва в близко бъдеще.

„Усещането ми е, че интересът на инвеститорите към Турция остава много силен“, каза Шимшек, позовавайки се на фактори като икономическото възстановяване от опита за преврат миналата година и политическата прозрачност, включително „по-ортодоксалната“ парична политика, която цели да свали инфлацията до едноцифрени стойности. „Всички политически равнища са силно ангажирани да решат структурните проблеми на Турция, но и да направят турската икономика по-устойчива на шокове“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Турция на Ердогидоги и похалифатването няма място в Европа. Европа дори трябва да положи всички възможни усилия да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още