fallback

Растат опасенията в Европа за руската намеса в каталунската криза

Европейски депутати и анализатори поискаха повече власт за ЕК при казуси като този в Каталуния

12:09 | 10.11.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Все повече се чуват опасенията в Европа за намесата на Русия в каталунската криза, пише англоезичната версия на испанското издание El Pais. Съмнения за участие на Москва има и по отношение на изборите в Германия, референдума в Холандия за подписването на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, а от скоро - и за допитването за Brexit, допълва изданието.

Един от европейските депутати - румънецът Виктор Бостинару, дори обясни, че има доказателства за натиска на Русия за обявяването на независимост в Каталуния. Той посочва, че данни от разследване показват участие на руски хакери в редица онлайн кампании в различни страни.

"Не бива да бъдем наивни: зад думите и слоганите в подкрепа на независимостта има скрити мотиви", предупреждава депутатът, който е зам.-председател на групата на "Социалистите и демократите" в Европейския парламент.

Историк по образование, Бостинару подкрепя действията на централната власт в Испания по казуса с Каталуния. "Държавата има пълните права да използва всички свои ресурси, за да гарантира териториалната цялост", категоричен е той.

За депутата този случай показва, че не само малките европейски държави са цел на опитите на Москва да дестабилизира ЕС, а общността не е добре подготвена за тази нова атака и призовава да бъде обърнато внимание на тази заплаха.

Румънският депутат не е единственият - негови колеги и международни експерти подписаха декларация искания за повече власт за Върховния комисар Федерика Могерини при казуси като каталунския.

Голяма част от подписалите документа са представители на страни от Източна Европа - регионът, който изпитва на гърба си повечето опити за дестабилизация, идващи от Русия, пише El Pais. Под него подписи са сложили и американски академици и анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още