IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разговорите за нова широка коалиция в Германия може да не стартират преди януари

Забавянето на сформирането на ново правителство може да удължи несигурността в страната

13:23 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разговорите за нова „широка коалиция“ в Германия със социалдемократите (SPD) може да не стартират преди новата година, заяви топ представител на консервативния лагер на канцлера Ангела Меркел. Това може да удължи несигурността в най-голямата икономика в Европа, предава Ройтерс.

Меркел, чийто четвърти мандат се оказа несигурен преди седмица, когато коалиционните разговори с пробизнес насочените Свободни демократи и със Зелените пропаднаха, получи политическо спасително въже от социалдемократите в петък.

Под силния натиск да запази стабилността и да избегне нови избори SPD се отказа от обещанието си да бъде в опозиция и се съгласи да обсъди подкрепа за правителството на Меркел. Така партията увеличи вероятността за продължаване на широката коалиция, която управлява през последните четири години, или за правителство на малцинството.

Джулия Кльокнер, заместник-председател на християндемократите (CDU) на Меркел, обаче заяви, че разговорите може да не започнат до края на годината, над три месеца след парламентарните избори, в които двете най-големи партии претърпяха сериозни загуби.

Прецизността идва преди скоростта“, каза тя за телевизия ARD. “Очаквам разговорите да започнат през новата година“, заяви тя, добавяйки искане към SPD да не налагат червени линии, които може да спрат преговорите още преди да започнат.

В 12-те години на власт на Меркел нейните по-малки коалиционни партньори не спечелиха особено от избирателите заради присъствието си в правителството, а мнозина сред социалдемократите не искат да повтарят експеримента.

Лидерът на SPD Мартин Шулц обеща членовете на партията да гласуват всяка сделка, която бъде постигната с Меркел. Много членове защитават по-хлабаво споразумение, при което социалдемократите ще са съгласни да толерират воденото от Меркел правителство на малцинството, подкрепяйки или поне съгласявайки се да не гласуват срещу определени мерки.

Социологическо проучване на телевизиите RTL и NTV показа, че 48% от членовете на SPD подкрепят толерирането на по-малко стабилна форма на правителство, а само 36% искат нова широка коалиция.

След провала на разговорите със Свободните демократи и Зелените SPD е последният шанс на Меркел да получи четвърти мандат като канцлер. Повечето експерти казват, че това дава на социалдемократите повече влияние върху загубите на изборите.

Сигнализирайки, че SPD планира да използва това си влияние, заместник-председателят на партията Ралф Щегнер призова лагера на Меркел да проправят път към разговори с мерки „изграждащи доверие“, включително със законодателство в сферата на трудовата заетост, подкрепяно от социалдемократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още