IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60% от тръбите за „Северен поток“ 2 са вече закупени

Nord Stream 2 работи паралелно и за получаване на разрешителните за изграждане на газопровода

10:05 | 28.11.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Компанията, разработчик на разширението на „Северен поток“ - Nord Stream 2, вече е закупила 60% от тръбите, нужни за реализацията на проекта, съобщи ТАСС. Това са повече от 1,5 хил. километра тръби, уточняват от компанията.

Паралелно върви и процесът по получаване на разрешителните за проекта – екологически оценки и консултации за трасето в зоните на Финландия, Дания, Швеция и Германия. Вече е подадено и искане за оценка за въздействието на околната среда в руското Министерство на околната среда.

Проектът няма одобрение от страна на Европейската комисия, а и самите държави в общността нямат единна позиция дали Европа има нужда от този газопровод. В Брюксел пък се говори за промяна в законодателството, която да направи всички газопроводи, които "влизат" в общността, да отговарят на европейските правила. Това, както и санкциите на САЩ към енергийния сектор на Русия, може да засегне плановете на "Газпром" за нови газопроводи. 

Преди дни от руската компания съобщиха, че е надхвърлен проектният капацитет на газопровода и посочват, че това е доказателство за нуждата от разширението на проекта. Плановете на „Газпром“ са да удвои капацитета на съществуващия днес газопровод по дъното на Балтийско море и за целта са предвидени 9,5 млрд. евро. „Северен поток“ има капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно.

Основната цел е да бъде заобиколен транзитът през Украйна след 2019 година. В изпълнение на тази задача руският газов гигант реализира и проекта „Турски поток“ по дъното на Черно море. 

В края на миналата седмица Бордът на директорите на "Газпром" одобри увеличение на инвестиционните разходи за 2018 година. За първи път те ще надхвърлят 1 трилион рубли. Основната част са за капиталови инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
tisia
преди 6 години
.... "Това, както и санкциите на САЩ към енергийния сектор на Русия, може да засегне плановете на "Газпром" за нови газопроводи. " ...разбирам, когато отделните страни в ЕС се боричкат, коя да държи, да е на кранчето на газста, която влиза в континета, но от къде на къде ще се поглежда към САЩ в схемата засягаща единствено и само Европа? ....от къде на къде тези американски интереси ще се зачита при положение,че единствено европейци ще ползват ,ако решат, ако им е изгодно, ако е икономически разумно, акота много.... , руска газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Нямаш проблеми. Руснаците отдавна казаха, че ако някой може да запълни и 10% от капацитета на новата тръба е добре дошъл да се пробва. Все пак 110 милиарда кубика капацитет и те трудно ще напълнят. Отделно, че капацитет безплатно не се пълни. Който иска да тече негов газ по СП2 ще трябва да си плаща на проектната компания по пазарни цени и то за капацитет, не за реално минало количество. Входящи такси, изходящи такси, такса налягане, абе въобще такси да иска човек. Той Порошенко затова вие на умряло и скимти като пребито псе за СП2. Само че когато беше време да се разберат с Русия кой е с по-голяма пушка му беше добре МаКейн да го подпира отзад. Сега да си внася втечнен газ и въглища от САЩ на братски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
И немците (като турците) искат да са дилъри на руски газ, не "транзитьори". Даже и ББ с нашия мижав хъб иска да се наредим сред дилърите вместо да си стоим обикновени "транзитьори".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
vzhekoff
преди 6 години
По-големи глупости отдавна не бях чел. Не си никакъв юрист, а обикновен ***, припечелващ на пост. Стотинкаджия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
минус без да ти чета глупостите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още