fallback

ЕП настоява за по-амбициозни цели в зелената енергетика

България ще има важна роля при дискусиите на новите цели в областта на чистата енергия

08:09 | 29.11.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Депутатите от комисията по енергетика и индустрия към Европейския парламент са категорични, че са необходими по-амбициозни цели в областта на чистата енергетика. Европейската комисия предлага намаляване на енергийното потребление с 30% до 2030 година, но европейските депутати искат да видят 40% намаление.

Това стана ясно след заседание на парламентарната комисия, пишат от пресцентъра на институцията.

Всяка държава в общността трябва да разполага със свои планове за подобряване на енергийната ефективност. Целите трябва да бъдат по всяко едно звено от веригата – производство, пренос и крайно потребление.

Отделно депутатите от двете комисии се съгласиха, че към 2030 година ЕС трябва да заложи на зелената икономика – поне 35% от цялото енергийно потребление трябва да бъде от възобновяеми източници. За транспортния сектор целта е поне 12%.

В Европейския парламент настояват страните да продължават да подкрепят зеления сектор и да се въздържат от ретроактивни мерки, а самите домакинства да имат възможността сами да произвеждат енергията, която потребяват.

Това означава, че държавите в ЕС трябва да премахнат всички бариери – такси и данъци, например, пред потребителите, които инсталират подобни системи.

Предлаганите промени в европейското законодателство ще бъдат разгледани в пленарната зала на ЕП по време на заседанието, насрочено за януари 2018 година. С него депутатите ще дадат ход на процедура за договаряне със страните от ЕС. Това означава и че България, която тогава ще бъде ротационен председател на Съвета, ще има ключова роля в преговорния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още