IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП настоява за по-амбициозни цели в зелената енергетика

България ще има важна роля при дискусиите на новите цели в областта на чистата енергия

08:09 | 29.11.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Депутатите от комисията по енергетика и индустрия към Европейския парламент са категорични, че са необходими по-амбициозни цели в областта на чистата енергетика. Европейската комисия предлага намаляване на енергийното потребление с 30% до 2030 година, но европейските депутати искат да видят 40% намаление.

Това стана ясно след заседание на парламентарната комисия, пишат от пресцентъра на институцията.

Всяка държава в общността трябва да разполага със свои планове за подобряване на енергийната ефективност. Целите трябва да бъдат по всяко едно звено от веригата – производство, пренос и крайно потребление.

Отделно депутатите от двете комисии се съгласиха, че към 2030 година ЕС трябва да заложи на зелената икономика – поне 35% от цялото енергийно потребление трябва да бъде от възобновяеми източници. За транспортния сектор целта е поне 12%.

В Европейския парламент настояват страните да продължават да подкрепят зеления сектор и да се въздържат от ретроактивни мерки, а самите домакинства да имат възможността сами да произвеждат енергията, която потребяват.

Това означава, че държавите в ЕС трябва да премахнат всички бариери – такси и данъци, например, пред потребителите, които инсталират подобни системи.

Предлаганите промени в европейското законодателство ще бъдат разгледани в пленарната зала на ЕП по време на заседанието, насрочено за януари 2018 година. С него депутатите ще дадат ход на процедура за договаряне със страните от ЕС. Това означава и че България, която тогава ще бъде ротационен председател на Съвета, ще има ключова роля в преговорния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
А тез и диоти дали пък няма да се сетят и да оставят пазарецът да поработи малко по въпроса...? Или вече никой не помни в името на какво цела Източна европа скача по площадите и с какво ни облъчваха, докато ни бутаха към ЕС? В побелялата ми главица още мърдат некви лозунги за "свободна, пазарна икономика" и денонощните, заклеймяващи *** на борците за свобода срещу командно-административния й вариант... Или пак сме объркали рейса... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Това за перките е вярно.Изпробвал съм ФВЕЦ и мога да ти кажа, че акумулаторите са нежелан разход, който повечето необразовани хора просто неглижират и се набутват здраво, което пък от своя страна дава храна на всякакви други *** да отричат очевидното. Просто си трябва начин начин за съхранение на енергията или, както писаха - малки локални ядрени инсталации (с големина на микробус) във всеки отделен район. При досегашната енергийна система има много голям % загуби при преноса на енергията, който ако може да се избегне ще е достатъчно да се намали потреблението на ел. енергия с 30-40% в световен мащаб, дори и нищо друго да не се променя. Това му писах и на императора, че не е само така както изглежда от неговия удобен брокерски стол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Освен за броя слънчеви дни, е хубаво да споделиш малко информация и за броя слънчеви часове, както и малко информация за слънчевата радиация. Защото лично съм виждал как в слънчев ден соларните панели са под облаците и малко се съмнявам в ефективността им :)Една малка литиево-йонна батерийка за фотоапарат струва 100 лева, представям си акумулатор за 300-500 киловата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
alphaomega
преди 6 години
Само че трябва да се ясно че вятърните турбини не са особено ефективни за нашата територия а отделно че много загрозяват пейзажа. Вецовете са ефективни но тук нямаме такива големи язовири и реки.Така че соларните панели във комбинация със акумулатори са най доброто решение към момента. Всяка една сграда трябва да има соларни панели на покрива. Това трябва да стане закон! Даже на по късен етап целите покриви трябва да започнат да ги правят от соларни панели. А където е възможно и фасадите със южно изложение също да се покриват със панели.Слънцето е най надеждния и най чистия източник на енерия а ние на малко го използваме.Особенно тук България където има средно по 280 слънчеви дни в годината! А панелите произвеждат ток дори и в облачни дни но по малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Импе, не е шизофрения а добре измислен план.Намалението на потреблението ще е чрез използване на нови технологии във всички сфери и чрез въвеждане на нови материали в строителството, както е по нашите ширини. Ако не си виждал нискоенергийна или пасивна къща намери време да отидеш и да разгледаш (аз живея в такава). Откакто се преместихме със семействотто ми общото потребление на ел.енергия падна с 60%, главно поради по-лесното отопление през зимата. Отдавна е факт, че качественото саниране намаля енергията за отопление. Щом санираха блока на тъщата и нейната консумация за отопление спадна с 30-40%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Щом ЕК настоява за нещо, което е в икономическа вреда за страната ни защо не ни отпуснат еврофинансиране за да си построим с европейски средства освен газовия хъб, АЕЦ Белене и една ГЕЦ като балансираща мощност на мястото на ТЕЦ-овете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още