IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците се усетиха. Но късно...

Данните от ново допитване показват, че ако референдумът беше днес, 51% от британците биха гласували за оставане в ЕС

08:28 | 19.12.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Допитването си е допитване, но референдумът си е референдум.Тъй че резултатите от последното допитване в Обединеното кралство, според които едно значително мнозинство от хората там вече са за оставане в ЕС, напомнят малко на поговорката, че когато се преобърне каруцата - пътища много, коментира за Frankfurter Allgemeine Zeitung Клаус-Дитер Франкенбергер. 

Обратът в общественото мнение се обяснява най-вече с нагласата на онези британци, които през юни 2016 изобщо не участваха в гласуването. Потвърждава се старата истина, че последици има не само от гласуването, но и от негласуването.

Очевидно все повече британци започват да осъзнават, че излизането от ЕС е свързано с твърде високи материални разноски. Във всички случаи много по-високи от онези, за които говореха адвокатите на Brexit.

Да, по онова време имаше и фракция, която настояваше за оставане в ЕС - най-вече правителството на бившия премиер Камерън. Но тази фракция изобщо не аргументира така решително, както малко по-рано, когато ставаше дума за евентуалната независимост на Шотландия. Камерън и неговият кабинет запазиха само за себе си прогнозата колко скъп ще излезе Brexit на хората във Великобритания. Сега е моментът от чисто любопитство да попитаме: защо?
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 9
khao
преди 6 години
викаш обед е, а ти още не си ни демонстрирал колко си *** :):) та реши да се обадиш ... като спомена путин, там как е с изборите, кога ще ги забраняват ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 6 години
идеята не е да сменяш една порочна практика с друга :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 6 години
Хехе... Те допитванията преди референдума показваха още по-голем процент за оставане в ЕС, пак допитвания даваха 10% преднина на Хилари пред Доньо... От много допитване Германия е вече месец без ново правителство... Допитвайте си се колкото си щете, ама ако направят пак референдум, никой не знае какво ше се случи... Просто требва да забранят изборите и референдумите и ше си решат проблемите у ЕС... Ше си се допитват помежду си и ше си зимат решения. Туск ще се допита до Даля Грибаускайте и ше продължат санкциите срещу Путин. Шмъркел ше се допита до Макарон и ше отворят границите за ***... Юнкер ше се допита до Моравецкий или до Порошенко и ше спрат СП2.... И така ЕС ше се бурно развива и хем без засечки... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Achtung
преди 6 години
Да го направят като при нас, няма значение колко гласуват, важен е последния какво ще каже......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
ratten
преди 6 години
така са си го заложили, така са си и гласували.чупката от ес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
khao
преди 6 години
все си мисля че такива референдумни решения, като влизане и излизане в един съюз НЕ трябва да се взимат с 50%+1. При важните решения трябва да си има разлика, да се покаже че населението е сигурно в избора си, иначе е както каза колегата в рамките на статистическата грешка като са резултатите не може да правите генерални заключения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Процентът статистическа грешка при подобни допитвания не беше ли около 3%? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още