fallback

Порошенко: Украйна се откачи от руската "газова кука"

От решението на Стокхолмския арбитраж са доволни и украинската компания "Нафтогаз", и руския „Газпром“

21:43 | 05.01.18 г. 6

Благодарение на решението на Стокхолмския арбитражен съд  Украйна се "откачи от газовата кука" на "Газпром". С увереност започваме годината на енергийната независимост на Украйна.

Това написа в Twitter  украинският президент Петро Порошенко, цитиран от РИА Новости.

Завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу Україна зіскочила з газового гачка Газпрому. Ми впевнено розпочинаємо 2018-й – рік енергетичної незалежності України. pic.twitter.com/WfjOuZjYzZ

— Петро Порошенко (@poroshenko) 5 януари 2018 г.

Украйна се отказа от руския газ през ноември 2015 г. и през 2016 г. за първи път реши да не го използва в подготовката за отоплителния сезон чрез закупуване на газ при реверсни доставkи от Европа – Словакия, Полша и Унгария.

Отначало Киев твърдеше, че е взел такова решение заради по-ниската цена, но по-късно компанията „Нафтогаз“ призна, че "Газпром" предлага суровината на по-атрактивна цена, отколкото европейските доставчици.

В края на миналата година Порошенко заяви, че Киев може да възобнови закупуването на синьото гориво от Русия, ако газът е по-евтин.

Решение на арбитража

"Газпром" и украинският "Нафтогаз“ се съдят в Стокхолмския арбитражен съд от 2014 г. През декември 2017 г. съдът нареди на украинската компания да купува от Русия най-малко пет милиарда кубически метра газ годишно. В този случай се запази условието "вземи или плати" за 80% от обема.

Киев беше длъжен да започне да купува газ в намален обем на поръчките от началото на 2018 г. Освен това „Нафтогаз“ трябва да плати на "Газпром" 2 млрд. долара за доставки, както и 0,03% от тази сума (около 600 хиляди долара) за всеки ден просрочие от 22 декември.

Решението на Стокхолмския арбитраж беше взето на 22 декември 2017 г., като и двете компании тълкуват присъдата за арбитраж в тяхна полза.

"Нафтогаз" смята, че съдът е отменил принципа "вземи или плати" и отмени глобата от 56 млрд. долара за отказ от това правило. „Газпром“ твърди, че той в крайна сметка е победител, тъй като съдът удовлетвори повечето от претенциите за плащане на газ от Украйна.

Срокът на сключените споразумения между Украйна и Русия за доставка и транзит на газ изтича през 2019 г., напомня РИА Новости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още