IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром с иск за 4,5 млрд. долара срещу Нафтогаз*

Руската компания гарантира, че газът за европейските потребители, транзитиран през Украйна, е доставян в пълен обем, но са възможни прекъсвания

11:23 | 16.06.14 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Газпром с иск за 4,5 млрд. долара срещу Нафтогаз*

Руският газов гигант Газпром е подал в Стокхолмския арбитражен съд иск срещу украинската газова компания Нафтогаз на стойност 4,5 млрд. долара, съобщи говорителят на Газпром Сергей Куприянов на пресконференция, предава ИТАР-ТАСС.

В иска се посочва, че украинската държавна компания не е изпълнила задълженията си по договора от 19 януари 2009 г., който се отнася за доставките на природен газ от 2009 до 2019 г., натрупала е значителни задължения и не се издължила в поставения от Газпром срок.

Газпром освен това въвежда режим на предплатени доставки на руско синьо гориво за Украйна. Компанията е започнала да намалява обема на синьото гориво за Украйна.

Същевременно Куприянов гарантира, че газът за европейските потребители се доставя в пълен обем и Нафтогаз е длъжен да осигури непрекъснатост на доставките до предавателните пунктове.

От Газпром обаче са предупредили Брюксел за възможни прекъсвания в случай, че Нафтогаз неправомерно отклонява газ от транзитните потоци, допълни Курпиянов.

Към 9 ч. българско време тази сутрин не е постъпило плащане от страна на Нафтогаз на безспорния дълг за доставките на руски газ през ноември и декември, коментира Куприянов. Руската компания на няколко пъти отложи крайния срок за изплащането на въпросните 1,95 млрд. долара, припомня информационната агенция.

Киев и Москва преговарят от миналия месец по цената на газа и условията за доставка, след като Газпром увеличи цената на синьото гориво до 485 долара за 1 000 куб. м през април. Украйна обвинява Русия, че използва цената на газа като инструмент за натиск заради желанието на Киев да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз (ЕС).

Споразумението с ЕС стана и причина за изключително ожесточени сблъсъци в Украйна в края на миналата година. През февруари проруският президент Виктор Янукович, който договори преференциална цена на газа като част от по-широк пакет помощи от Русия за Украйна, напусна страната. В края на май се проведоха избори за нов президент, които бяха спечелени от Петро Порошенко – фигура, която изглеждаше компромисна и приемлива и за Брюксел, и за Москва.

Междувременно от Нафтогаз обявиха, че също са подали арбитражен иск заради цената на газа срещу Газпром. В съобщение, разпространено до медиите, се посочва, че украинската компания „трябва да постигне справедлива цена на природния газ“, съобщава агенция Униан.

В иска е включен и въпросът с предплащането на газовите доставки, за което настоява Газпром.

* Актуализирано с информацията за иска на Нафтогаз

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Прав си разбира се , договора в банка няма тайни и засекретени клаузи , но има така завъртяни и неясни ,че на практика са все едно такива , и са винаги в твоя вреда . Но това ,че в даден договор има тайни и секретни договорки основание ли е да не се плаща ? В крайна сметка щом дадена страна се е съгласила да го подпише в такъв вариант , тя е длъжна да го плаща . Друг е въпроса кой го е подписал такъв , това си е вече вътрешна история. Ако искат да си го вкарат в затвора , но договора се изпълнява такъв какъвто е подписан . А и честно казано , те украинците досега не мъркаха ,че им е такъв договора , но щом им поискаха парите , се сетиха ,че не им е изгодно . Ами още първият месец да се бяха отказали от газа ,щом им е скъп и договора им е неизгоден . А не няколко години да трупат задължения , пък сега да реват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Никъде няма "ако".Просто всички от Източна Европа не изчистиха семействата си от националните предатели подписващи подобни безумия с Русия и ето ти днешната ситуация.Договора в банка сам си го подписваш, няма тайни или засекретени клаузи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
popo323
преди 9 години
Малко ти е сложничко обяснението , и е с много "ако" . Но пък и ако ти е такъв сложен договора и с най различни подвеждащи клаузи не го подписвай , щом си го подписал си длъжен да го изпълняваш . Щото горе долу по твоята логика , не би трябвало нито един кредит в банка да се плаща , там също винаги те работят с най различни подвеждащи и в твоя вреда клаузи . Но в крайна сметка никой не стои с пистолет до главата ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Извода е много *** - ако не си изчистил семейството си от курв. не прави бизнес с руснаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 12
bgMan
преди 9 години
А ето и същия бизнес модел по руски обичаи.Мариан ми продава колелото си за 50 лв и аз го купувам като му броя 50 лв. но благодарение на "посредничеството" на курв.та на Мариян към договора има включени клаузи (представляващи търговска тайна) за задължително изтегляне на други 150-200 лв. кредит от Мариан при плаваща лихва определяна от мен и за срок 50-100 години. Не са много останали *** дето сключват подобни безумия но ролята на жената на Мариян (посредника) е от решаващо значение за парирането на всичките му съмнения и саботирането на всеки здрав разум останал у Мариян, който си мисли че тя е на негова страна и прави всичко в името на семейството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Аз и лицето Мариан сключваме сделкаМариан ми продава колелото си за 50 лв и аз го купувам като му броя 50 лв пари. Което е доброволен акт на двете страни, постигнали някакво съгласие.След това решавам да изкяря нещо и подавам жалба в съда да ми върне 20 лв и да опродели "справедлива цена" от 30 лв. Нали така!Ето, това е бизнес по украйнски или под диктата на ЦРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Плащаш - имаш газНе плащаш - нямаш газТова е простата истина за светана бизнесаТака е и при кварталния бакалин -.плащаш, взимаш сиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Плащаш - имаш газНе плащаш - нямаш газТова е простата истина за светана бизнесаТака е и при кварталния бакалин -.плащаш, взимаш сиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още