IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Франция отбелязва най-добрата си година от 2011 г. насам

Според френския финансов министър Брюно льо Мер тенденцията ще се запази и през 2018 г.

12:46 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Франция се разширява за пето поредно тримесечие, осъществявайки най-добрата си година от 2011 г. насам благодарение на избирането на новия президент Еманюел Макрон и благоприятните тенденции в световен мащаб, които заедно стимулираха доверието и инвестициите, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Франция нараства с 0,6% през трите месеца до декември 2017 г., което съвпада с очакванията. Капиталовите инвестиции също отбелязват ръст в размер на 1,1%, както и разходите на домакинствата (с 0,3%).

Възстановяването на френското икономическо състояние идва след години на муден растеж, като получава силен стимул от икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, както и съкращаването на корпоративните данъци, въведено от предишната администрация, посочва агенцията. Добрата година за Париж съвпада и с ускорението в еврозоната, като 19-те страни членки отчитат най-добрия си растеж за последното десетилетие.

За 2018 г. ръстът на икономиката достига 1,9%. Това е най-бързият темп от 2011 г. насам и значително над 0,8-те процента средно за десетте години до 2016 г.

Въпреки това предположенията на Bloomberg са, че и през 2017 г. Франция ще изостане от растежа на еврозоната, каквато е тенденцията от 2014 г. насам. Очакванията на агенцията са за ръст на икономиката на валутната общност от 2,4% за миналата година. Дори и ако това да се окаже вярно, разликата намалява, като от британската банка Barclays предвиждат през 2018 г. тя да се свие още повече. 

Върху това отражение ще имат и плановете на новото правителство на Еманюел Макрон за реформи. В момента властите работят със синдикатите и бизнеса, за да се въведат промени в сектора на професионалното обучение, а през следващите месеци ще се насочат към застраховките за безработни. Финансовият министър Брюно льо Мер планира нов икономически закон тази пролет, който цели да облекчи бизнеса и да подобри схемите за заплащане на служителите.

По думите на льо Мер икономическата експанзия през 2017 г. е на широка основа, включваща износа и инвестициите, както и потребителските разходи. Той предвижда положителната тенденция да се запази и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още