IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият бум в еврозоната ще продължи след силното начало на 2018 г.

Анализаторите повишиха прогнозата си за ръста на БВП в еврозоната до 2,2%

20:33 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възстановяването на растежа в Европа показва слаби признаци да се забави и икономистите отчитат това. В месечното проучване на Bloomberg, което е първо за годината, анализаторите повишават прогнозата си за растежа на БВП в еврозоната до 2,2%, което е близо до най-високия темп на растеж за последните десет години, отчетен през миналата година. Оптимизмът е в контраст с очакванията в началото на 2017 г.

За 19-те държави от еврозоната годината започна с поредица от добри новини, включително в най-големите икономики Германия и Франция. Освен това подобряването на макропоказателите в Европа дава нов тласък на банкерите в Европейската централна банка да помислят за прекратяване на стимулите за пазара. 

„Текущият цикъл на икономиката има солидна основа и можем да очакваме растежът в еврозоната да продължи“, коментира пред Bloomberg Ангел Талавера, икономист в Oxford Economics.

Европейската централна банка потвърди в протокола от заседанието си през декември, че „се вижда все по-устойчивото развитие“, като заяви още, че данъчната реформа на Доналд Тръмп може да има по-добро от очакваното влияние върху растежа в еврозоната. Имаше и намек за преразглеждане на политиката на ЕЦБ в началото на годината.

Но ако инфлацията доближи целта на централната банка от около 2%, промените ще се правят постепенно. Според икономистите потребителските цени ще нарастват средно с 1,5% през тази година и с 1,6% през 2019 г., като съответно не очакват увеличаване на основните лихви преди следващата година.

Заради подобряването на икономиката еврото поскъпва, като за тази година то е прибавило 1,4% към стойността, а за цялата минала година – 14%. Съществува риск това да натежи върху растежа и съответно да подтисне инфлацията.

Промишленото производство в еврозоната нарасна повече от очакванията през ноември и безработицата продължи да спада бавно. В Германия оптимизмът на бизнеса е на рекордно ниво при това въпреки политическото напрежение в страната.

Според последните прогнози икономиките на Германия, Франция и Испания ще отчетат растеж от 2% или повече през тази година. В Италия, където изборите са един от основните рискове за 2018 г., БВП може да се забави до 1,4% от 1,6%, въпреки че и при по-лошия сценарий темпът на възстановяване ще е над средния за последните пет години.

Според икономистите благодарение на туристическия сектор дори гръцката икономика може през тази година да напредне с 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още