IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да налага санкции на Лондон при нарушения през прехода

С подобен механизъм няма да се налага Брюксел преждевременно да слага край на преходния период или да се обръща към Съда на ЕС

13:08 | 07.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брюксел ще има правото да налага санкции върху Великобритания, ако пожелае, по време на преходния период след Brexit, затваряйки части от единния пазар за британските компании, сочи изтекъл документ, изготвен от Европейския съюз.

Оставащите 27 страни членки искат да имат възможност за действия срещу Великобритания, без да се налага да преминават през потенциално дългия процес на завеждане на дела пред Съда на ЕС, в случай че Брюксел прецени, че Великобритания нарушава европейското право, коментира The Guardian.

Използването на целенасочени санкции за „отмяната на определени ползи от вътрешния пазар“ ще даде на ЕС свободата да наказва Великобритания, без преждевременно да слага край на преходния период и да рискува да навреди на собствените си икономически интереси.

Санкциите, които ЕС може да налага, включват мита върху стоки, налагането на митнически проверки или преустановяването на споразумението за единно въздухоплаване, което дава право на британските превозвачи да летят между страната и континента.

Документът не посочва конкретно какви действия на Великобритания биха довели до санкции, но ЕС ясно показва тревогите си, че британското правителство може да наруши правата на гражданите на съюза, живеещи във Великобритания след Brexit.

Развитието със сигурност ще подхрани опасенията на някои лица по условията на 21-месечния преходен период след Brexit, по времето на който Великобритания ще остане част от единния пазар и митническия съюз, без да има право на глас върху новите регулации.

Изтеклият документ представя правно условията на ЕС за преходния период, включително настояването му, че британските представители няма да играят роля при взимането на решения след датата за Brexit – 29 март 2019 г.

Документът посочва, че само при изключителни обстоятелства Великобритания ще има право да участва в някои срещи, но дори тогава ще трябва да напусне залата, щом обсъжданията приключат.

Искането за „механизъм“, с който да се наказва Великобритания, ако наруши европейското право по време на преходния период, вероятно ще разочарова най-силно поддръжниците на Brexit.

Искането се съдържа в последните бележки в края на документа, който ще бъде централен за преговорите между двете страни тази седмица в Брюксел.

От допълнителен документ става ясно още, че от Великобритания ще бъде поискано да нaправи финансови вноски към ЕС след Brexit отвъд договореното миналата година, коментира Bloomberg.

Макар че допълнителните вноски са малки, преразглеждането им ще доведе до допълнителни трудности в преговорите.

В документа, който покрива финансовите разпоредби към споразумението, се казва, че Великобритания ще трябва да покрие дела си по външните и отбранителните разходи по време на преходния период. Плащанията се отнасят към агенциите за сигурност на ЕС и операциите извън редовния бюджет на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още