IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическа камара повиши прогнозата си за растежа на Германия през 2018 г.

Компаниите никога не са били по-оптимистични

15:45 | 07.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската индустриално-търговскa камарa (DIHK) повиши прогнозата си за растежа за германската икономика до 2,7% от 2,2% през 2018 г.  въпреки слабата продукция в края на миналата година.

Прогнозата беше публикувана преди консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите (СДП) да постигнат коалиционно споразумение след месеци на несигурност.

Германската икономика се радва на подем, предизвикан от потребителите, благодарение на рекордна заетост, повишена сигурност на работното място, повишаване на реалните заплати и ниски разходи по заеми. Възходящият тренд напоследък се засили от възстановяването на износа и инвестициите на фирмите.

"Компаниите никога не са били по-оптимистични", посочиха от DIHK в последното си бизнес проучване, което показва, че бизнес атмосферата се подобрява допълнително в началото на 2018 г. въпреки по-силното евро.

Германските фирми правят инвестиционни планове с безпрецедентно темпо, тъй като много от тях се сблъскват с препятствия по отношение на капацитета, а липсата на квалифицирана работна ръка заплашва да задържи растежа, посочиха от камарата.

Според проучването им за компаниите най-голямата заплаха за бъдещия им растеж е недостига на квалифицирана работна ръка и нарастващите разходи за труд. Повечето мениджъри не са разтревожени от неотдавнашното поскъпване на еврото, като само 13% го описват като риск за бъдещия растеж. Цифрата намалява спрямо 18%, които са е опасявали от ръста на валутата в есенното проучване на DIHK.

Правителството очаква икономиката да нарасне с 2,4% през тази година, след като се увеличи с 2,2% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още