IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел, Зеехофер и Шулц постигнаха споразумение за коалицията

Разпределени са и спорните досега министерства на труда и външните работи

11:01 | 07.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Трите преговарящи за широко коалиционно споразумение партии в Германия постигнаха дългоочакваното споразумение, предава Ройтерс. Според информации на участващите в преговорите има и пробив в разпределението на бъдещите министерства. Преди окончателното споразумение, което ще бъде сключено с коалиционен договор, трябва да се изчистят само дребни детайли. 

Пробивът стана факт малко преди 10 часа сутринта местно време, след като разговорите продължиха цяла нощ.

Повече време преговарящите са загубили по темата коя партия ще поеме Министерството на труда и социалната политика. Според информация на вътрешни източници социалдемократите са настоявали този важен ресор да бъде зает от техен представител. Но ръководителят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер също е имал аспирации към ведомството. Освен това социалдемократите са настоявали да поемат и Министерството на външните работи, както и финансовото министерство.

Според черновата на частичното коалиционно споразумение от 167 страници, видяна от Bloomberg, партиите са постигнали съгласие по няколко точки: защита на европейските фискални и дефицитни правила във всеки проект на Франция за засилване на еврозоната, право на глас на германските законодатели върху политиките на евентуален бъдещ европейски финансов фонд, както и гарантирането на това, че санкциите срещу Русия ще бъдат оттеглени единствено при прогрес по Минските споразумения.

 

Като знак за желанието си да сложи край на политическата несигурност Меркел заяви в неделя, че е готова на компромиси, независимо от това колко болезнени ще са те. „Всеки от нас ще трябва да направи болезнени компромиси и аз съм готова за това", каза тя пред репортери. Канцлерът също така посочи вълненията на световните пазари като признак, че най-голямата европейска икономика се нуждае от стабилно правителство.

 

Група от 15 преговарящи от консервативния блок на Ангела Меркел и от Германската социалдемократическа партия на Мартин Шулц ще договорят финалното коалиционно споразумение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Германия страда от липсата на защита срещу вредното влияние от еврото. При създадените условия, при всякаква коалиция политиците на Германия са със съдба на жертви.При запазване на неправилността Германия е с нови щети.Заниженият основен лихвен процент на Европейската централна банка за кратко забавя началото на кризи. Подходът е с малък ефект и с увеличение на вредите.В Германия успешното спасение от сегашните актуални щети е осъществимо със защита срещу вредното влияние от еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още