fallback

ЕИБ отпуска 1,5 млрд. евро заем за Трансадриатическия газопровод

През декември банката отложи решението си, за да се запознае по-подробно с проекта

12:45 | 09.02.18 г.

На своето първо заседание за 2018 година Бордът на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) даде дългоочаквано одобрение за заем за Трансариатическия газопровод (TAP), става ясно от съобщение на банката.

В средата на декември 2017 година ЕИБ отложи решението си по искането на проектната компания на ТАР, а посочената причина е, че от банката искат да се запознаят по-подробно с проекта.

Сега обаче "зелена светлина" за отпускането на 1,5 млрд. евро е дадена. Решението е част от пакет на обща стойност 6,5 млрд. евро, които ще бъдат раздадени за общо 36 проекта в 17 европейски държави и схеми в Африка, Азия и Южна Америка.

ТАР е част от Южния газов коридор и е проект от общностно значение в ЕС. По него Евросъюзът ще получава природен газ от Каспийския регион и това ще доведе до реалната диверсификация както на трасето, така и на източника на природен газ в Европа.

Газопроводът е важен за България, защото по него ще дойдат уговорените още преди години количества природен газ от Азербайджан.

Проектът често е критикуван от различни екологични организации в Италия, Албания и Гърция. От ЕИБ обаче заявяват, че имат гаранциите, че той ще работи под стриктните екологични и социални стандарти на банката. 

TAP е най-големият енергиен проект на Гърция и очакванията са, че той ще допринесе за стабилизирането на икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още