fallback

Мария Габриел: Трябва да удвоим бюджета на ЕС за цифровизация

Европа има да навакса изоставането си в развитието на суперкомпютри, посочва еврокомисарят пред френския икономически всекидневник "Les Echos"

13:38 | 20.02.18 г. 6

Държавите от Европейския съюз трябва да обединят усилия, за да станат по-конкурентоспособни във високите технологии.

Това заявява българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в специално интервю за един от най-големи икономически всекидневници във Франция "Les Echos", съобщиха от пресцентъра на Представителството на Европейската комисия в България.

"В контекста на предстоящите дискусии за бъдещия бюджет на Евросъюза 2021-2027 Европа трябва да демонстрира силни амбиции, за да навакса изоставането си в развитието на суперкомпютрите", посочва еврокомисарят. "Смятам, че трябва да удвоим европейските средства за цифровизация от 35 млрд. евро на 70 млрд. евро."

Мария Габриел изразява надежда, че преди лятото ще се постигне споразумение между правителствата в Съвета по предложената от ЕК реформа, свързана с авторското право.

"Това е решаващо за страните ни. Ако искаме качествена журналистика и справедливо заплащане за творците ни и хората на изкуството, трябва да им дадем необходимите инструменти за справедливо разпределение на добавената стойност в цифровата икономика", коментира еврокомисарят.

По повод намеренията на Франция да въведе законодателство срещу "фалшивите новини" тя посочва, че трябва да се избягва фрагментирания подход и призовава да не се прибързва.

Мария Габриел припомня, че през януари беше създадена експертна група на високо ниво, която трябва да даде дефиниция на "фалшивите новини" и да посочи добрите практики и мерки на европейско равнище за справяне с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още