IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: 37% от работещите в Европа нямат основни цифрови умения

Необходима е широкомащабна информационна кампания за възможностите за обучение, защото 95% от киберинцидентите се дължат на човешка грешка, твърди еврокомисарят

10:21 | 11.01.18 г. 2
<p>
	<em>Мария Габриел.&nbsp;Снимка: Европейската комисия</em></p>

Мария Габриел. Снимка: Европейската комисия

37% от активната работна сила в Европа няма основни цифрови умения и то при положение, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват именно такива. Това каза в интервю за bTV еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

По думите й общо 44% от жителите на ЕС нямат дигитални умения, т.е. около 170 млн. души. Габриел обаче е категорична, че не трябва да се налага на хората какво да правят. По-скоро е необходима широкомащабна информационна кампания за възможностите за обучение, защото 95% от киберинцидентите се дължат на човешка грешка, поясни тя. 

Еврокомисарят посочи още, че през февруари ще бъдат издадени първите 1000 ваучера по инициативата „WiFi за теб” – безплатен безжичен интернет на обществени места за 8000 общини в цяла Европа.

„Разчитам на активността на българските общини, защото това е начин за привличане на инвестиции”, коментира Мария Габриел.

Тя сподели още, че до 6 хил. студенти ще имат възможност за до 5-месечен трансграничен стаж в областта на цифровите технологии: „Искаме да привлечем студенти от хуманитарните, социалните науки, тези, които могат да видят чрез новите технологии по-голям шанс за реализация”, посочи еврокомисарят.

Габриел анонсира, че през следващите коледни празници ще можем да пазаруваме онлайн, без да бъдем „дискриминирани“ на база локация. Ето това е цифров единен пазар, добави още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Като ги избират на тия постове, гледат да са политици, акъла и знанията - без значение. Политик = наемен убиец на собствения си народ (послушко)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 6 години
По добре мълчи и казвай да. Не разбираш от темата, там си за друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още