IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарският парламент задължи Орбан да подкрепи Полша в битката с ЕК

Варшава е изправена пред активиране на чл. 7 заради реформи в съдебната система и медиите

15:59 | 21.02.18 г.
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Унгарският парламент одобри резолюция, с която поиска от правителството да окаже подкрепа на Полша в битката ѝ с Европейската комисия, съобщи Politico. Депутатите искат да бъдат сигурни, че Полша ще избегне заплахата за отнемането на права, произтичащи от еврочленството.

Страната е заплашена от активиране на чл. 7 от Договора за ЕС, което означава, че ще бъде лишена от правото на глас при обсъждане и приемане на решения за общността.

Причината за това решение на ЕК са законодателни промени в съдебната система и медиите, които са в разрез с европейските правила.

Със специална резолюция, предложена от управляващата партия на Виктор Орбан, парламентът на Унгария поиска страната да се противопостави на решение на Брюксел да активира чл. 7 срещу Полша. В нея е записано още, че подобно решение ще бъде неоснователно, а ЕК надхвърля правомощията си.

Според Будапеща Комисията няма право да се намесва във вътрешните работи на държавите от общността.

Резолюцията на парламента беше подкрепена от 114 депутати, 13 бяха против, а 72 се въздържаха при гласуването, посочва още Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още