IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска стартиране на Член 7 срещу Полша заради риск за върховенството на закона

Задействането на процедурата може да лиши Варшава от правото ѝ на глас в Съвета на ЕС

14:57 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви днес, че ще предложи на Съвета на Европейския съюз (ЕС) да задейства процедурата по Член 7 от Договора на ЕС срещу Полша заради явния риск от сериозно нарушаване на върховенството на закона в страната, съобщават от пресслужбата на Комисията.

„Въпреки непрекъснатите усилия почти две години да ангажираме полските власти в конструктивен диалог в контекста на правната рамка около върховенството на закона, Комисията заключи днес, че има явен риск за сериозно нарушаване на върховенството на закона в Полша“, казва се в прессъобщението.

Според Комисията предприетата от Варшава реформа означава, че съдебната власт ще се окаже под политически контрол на управляващото мнозинство. Липсата на независимост на съда предизвиква съмнения за ефективното приложение на европейското право, казват от Брюксел.

В допълнение към предложението за стартиране на процедурата ЕК представя и препоръки, които очертават стъпките, необходими за коригиране на сегашната ситуация.

Препоръките включват поправки на Закона за Върховния съд, Закона за националния съдебен съвет, поправки или изтегляна на Закона за организацията на обикновените съдилища, възстановяване на независимостта и легитимността на Конституционния съд и въздържане от действия и публични изявления, които могат да накърнят легитимността на съдебната система.

Комисията е решила да предприеме и друга стъпка в процедурата си срещу Полша за нарушаване на европейското право. Тя се обръща към Европейския съд заради Закона за организацията на обикновените съдилища и по-специално режима на пенсиониране, който той налага.

Задействането на процеса по Член 7 може да лиши Варшава от правото ѝ на глас в заседанията на Съвета на ЕС. Докато се стигне до тази стъпка обаче има редица етапи, през които трябва да се мине.

Полските власти сега имат три месеца, в които да решат проблемите и да информират Комисията за предприетите действия. Ако властите приложат препоръките на ЕК, тя е готова, след консултации с Европейския парламент и Съвета, да преосмисли отправеното мотивираното предложение.

Ако процедурата все пак бъде стартирана, съгласно Член 7 Съветът трябва да изслуша позицията на Полша и да получи съгласие от парламента преди да приеме решение с мнозинство от 22 от 27 страни, че наистина има риск за сериозно нарушаване на върховенството на закона в страната. Съветът също може да отправи препоръки към страната, отново приемайки ги със същото мнозинство.

В случай че Съветът прецени, че в страната наистина има риск от сериозно нарушаване на върховенството на закона, с квалифицирано мнозинство той може да отнеме някои права на Полша, включително правото на глас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още