fallback

ЕК: Газовите потоци през Украйна са нормални

Газът в украинските хранилища е малко под 10 млрд. куб. метра, сочат данни на Комисията

20:00 | 02.03.18 г. 3

Нивото на газовите потоци от Русия през Украйна са нормални, но Европейската комисия внимателно следи ситуацията, коментира на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен, излъчен във видеосистемата на институцията.

Изявлението е по повод опасенията на Украйна за възможна кризисна ситуация с доставките на природен газ. Киев разчиташе да купи газ директно от "Газпром" за първи път от ноември 2015 г., но руската компания отказа доставките и дори върна предплатата, внесена от "Нафтогаз Украйна".

На този етап няма непосредствена заплаха за потребителите в Европа, смятат в ЕК. По техни данни в украинските хранилища има малко под 10 млрд. куб. метра природен газ, което беше определено от Ана -Кайса Итконен като "много добро ниво за това време от годината".

Тя потвърди още, че Украйна е уведомила Брюксел за създалата се ситуация и е поискала провеждане на тристранна среща с представители на Русия и ЕК.

Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е разговарял с енергийния министър на Украйна, а ЕК има готовност да организира разговорите между Украйна и Русия, ако и двете страни го желаят, допълни още говорителят на ЕК.

Европа е обхваната от студена вълна и потреблението на газ в момента е увеличено. "Газпром" отговоря на това с увеличени доставки - през февруари гигантът е изнесъл 17,4 млрд. куб. метра природен газ за своите европейски клиенти, което ръст от 6,7% спрямо февруари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още