IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна предупреди ЕС за евентуална криза заради действия на "Газпром"

Руският газов гигант отказа и доставки на газ за Украйна през март

22:45 | 01.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна изпрати нота до Европейския съюз (ЕС) за прилагане на механизма за ранно предупреждение за кризисна ситуация в енергийната сфера заради отказа на "Газпром" да изпълни решението на Стокхолмския арбитраж. Това съобщи заместник-министърката на външните работи на Украйна Елена Зеркал, цитирана от ТАСС.

"Днешните действия на "Газпром" относно неизпълнението на неговите договорни задължения  и отказа да изпълни решението на Стокхолмския арбитраж представлява заплаха от възникване на извънредна заплаха за доставките на газ за Украйна и ЕС", пише Елена Зеркал във Facebook. Тя посочва, че е изпратена нота до ЕС съгласно член 340 и приложение 26 от Споразумението за асоцииране.

Зеркал подчертава, че Киев иска свикване на тристранни преговори във формат Украйна - ЕС - Русия за осигуряване на стабилност на доставките на газ за Украйна и ЕС.

"Газпром" отказа и да достави природен газ за Украйна през март.

В сряда Столкхолмският арбитраж задължи "Газпром" да плати 2,56 милиарда долара по транзитния договор с "Нафтогаз Украйна", но руският гигант изрази несъгласие с това решение на съда и обяви намерението си да "защитава правата си в съответствие с приетото законодателство".

В тази връзка украинският президент Петро Порошенко посочи, че Киев ще иска запор на активите на "Газпром", ако руската страна не изпълни решението на Стокхолмския арбитраж.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
Украйна предупреди ЕС за евентуална криза заради действия на "Газпром" =крадеца вика дръжте крадеца!Или тъдява забравиха как останахме без газ преди години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още