IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата атомна централа на Турция вероятно няма да бъде готова през 2023 г.

"Росатом" преговаря с четири турски компании за включване в проекта

23:07 | 09.03.18 г. 1
<p>
	Трите проекта за ядрени централи в Турция породиха сериозно обществено недоволство и серия от протести. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Трите проекта за ядрени централи в Турция породиха сериозно обществено недоволство и серия от протести. Снимка: Архив Ройтерс

Първата атомна централа на Турция вероятно няма да бъде готова през 2023 г., както е планирано, тъй като руската компания "Росатом" изпитва трудности в намирането на партньори на местно равнище, посочва агенция Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Проектът на стойност 20 млрд. долара е част от плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за 2023 г., когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на модерна Турция, отбелязва БТА.

"Росатом" преговаря с четири турски компании за включване в проекта, но до момента е постигнат слаб напредък, заяви един от източниците, които пожелаха да останат анонимни, тъй като информацията още не е станала публично достояние.

Миналия месец "Росатом" обяви, че води преговори с държавната компания за производство на електроенергия ЕЮАШ, след като е пропаднало споразумение с консорциум от три фирми.

"Конкретен напредък в преговорите не е постигнат до момента, като това включва и ЕЮАШ от правителствена страна", каза източник, като допълни, че "Росатом" иска да има държавна компания като ЕЮАШ за акционер.

"Росатом" търси турски партньори за 49 процента от акциите в планираната АЕЦ "Аккую" в южна Турция.

Правителството обаче се притеснява от това ЕЮАШ да поеме сама всичките 49 процента, тъй като това означава финансиране на стойност 10 млрд. долара.

Проектът ще бъде финансиран от "Росатом" и неговите партньори, и ще включва заеми от агенции за внос и износ, и банки, заяви на конференция през юни 2017 г. Анастасия Половинкина, директор на свързаната с "Росатом" компания "Русатом енерджи интернешънъл".

4,800-мегаватовата атомна централа следва да намали зависимостта на Турция от внос на енергия, но търпи непрекъснати отлагания, откакто през 2010 г. договорът бе възложен на Русия, припомня Ройтерс.

Турските компании се притесняват от размера на инвестицията, както и от това, че няма да получат достатъчен дял от доходоносното строителство, според източници от промишлеността. Фирмите също се притесняват, че гарантираните цени на електроенергията може да намалеят, което ще намали бъдещите приходи.

На пресконференция през ноември с Ердоган руският президент Владимир Путин потвърди целевата дата през 2023 г. за пускането в експлоатация на първия реактор на централата. "Росатом" обаче още не е получила всички разрешителни за строителство.

"Времето за изграждане на централата е седем години. Дори да получи лиценз днес, целта 2023 г. не е много реалистична", заяви източник, запознат с темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
fon
преди 6 години
При забавяне само на 1 година и 10% лихва оскъпяването ще е 2 милиарда долара. А може да се забави десетки години и дори никога да не се построи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още