IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП призовава Турция да се откаже от строителството на АЕЦ "Аккую"

Централата се намира в силно сеизмичен регион и представлява сериозна заплаха не само за страната, но и за региона на Средиземно море, се посочва в резолюция

16:23 | 06.07.17 г. 6
<p>
	Трите проекта за ядрени централи в Турция породиха сериозно обществено недоволство и серия от протести. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Трите проекта за ядрени централи в Турция породиха сериозно обществено недоволство и серия от протести. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) призовава Турция да се откаже от строителството на първата ядрена централа в страната – АЕЦ „Аккую“ край средиземноморското пристанище Мерсин.

Това се посочва в резолюция, приета от ЕП във връзка с доклад на Европейската комисия (ЕК) за Турция. Резолюцията ще бъде предадена на изпълнителния орган на ЕК и на Съвета на ЕС.

В точка 31 от резолюцията се посочва, че депутатите призовават турското правителство да спре плановете си за изграждане на атомната електроцентрала „Аккую“. Като основен мотив в резолюцията се изтъква, че централата се намира в силно сеизмичен регион и представлява сериозна заплаха не само за Турция, но и за региона на Средиземно море.

ЕП настоява освен това Турция да се присъедини към Конвенцията от Еспоо, задължаваща страните да уведомяват и да се консултират взаимно по всички разглеждани важни проекти, които има вероятност да окажат значително неблагоприятно въздействие върху околната среда в трансграничен план.

В тази връзка ЕП иска от Турция да включи и съседните страни Гърция и Кипър, ако ще продължи с развитието на проекта или най-малкото да осъществи консултации с тях.

АЕЦ „Аккую“ е първият проект за ядрена централа в Турция. Централата се изгражда по проект на руската „Атомстройекспорт“, която беше и единствен кандидат в търга.

Реализацията на проекта се забави заради напрежението в отношенията между Турция и Русия и прекратяването на икономическите връзки между страните, след като самолет на турските военновъздушни сили свалиха руски Су-24 на границата между Турция и Сирия. С възраждането на контактите обаче се възобнови и работата по енергийните проекти, сред които АЕЦ „Аккую“ и газопровода „Турски поток“, а наскоро централата получи и лиценз за производство на електроенергия до 2066 г.

Турция има още два проекта за ядрени централи. Едната е край черноморското пристанище Синоп, а другата – в близост до границата с България, в района на Инеада.

Визовият режим и тероризмът – ключови моменти от резолюцията

В резолюцията на ЕП се засяга и кипърския въпрос. Депутатите призовават Анкара да започне да изтегля войските си от Кипър и да предаде контрола върху затворения участък на Фамагуста на ООН съгласно резолюцията на Организацията, приета през 1984 г.

ЕП призовава още Анкара да продължи да привежда своята външна политика в съответствие с тази на ЕС, както и за по-тясно сътрудничество и съгласуване на предизвикателствата във външната политика между ЕС и Турция.

Депутатите посочват, че турският външен министър следва да бъде канен да присъства на отделни заседания на Съвета по външни работи, когато това е целесъобразно, и препоръчват Съветът на ЕС да покани правителството на Турция на среща на високо равнище за обсъждане на настоящите отношения между Брюксел и Анкара.

От резолюцията обаче се вижда, че либерализирането на видовите отношения ще се случи само ако Турция изпълни всички критерии, заложени в пътната карта за отпадането на визите за турските граждани. Преразглеждането на законодателството на страната в областта на борбата с тероризма е ключово условие, както и борбата с корупцията, се посочва в документа.

ЕС все пак изразява подкрепата си за Турция и турските граждани в общата борба срещу тероризма. Според депутатите тясното сътрудничество между Европол и турските правоприлагащи агенции е от решаващо значение за ефективната борба срещу тероризма.

Депутатите призовават и за спиране на преговорите с Турция за присъединяването към ЕС заради отстъплението в областта на правовата държава, правата на човека и свободата на медиите. ЕП осъжда за пореден път заявената от политическите лидери на Турция подкрепа за връщането на смъртното наказание.

ЕП осъжда и възобновяването на насилието от страна на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е в списъка на ЕС на терористични организации от 2002 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Държава в която има АЕЦ ----справка Украйна ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
sssaaa
преди 6 години
Ако беше така, то тогава нас отдавна никой с нищо не трябваше да ни закача..., а то какво стана, през няколко години се дупим ту на едни, ту на други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Държава в която има АЕЦ или ядрено оръжие война не се води и никойне я закача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
4ervenasgan
преди 6 години
Виждам, че си се изразил абсолютно правилно - "да се прецакат руснаците".Защото именно руснаците имаха ползи проектите ЮП и БелеНЕ, но не и ние при условията по онова време.Между другото днес комерсант пишат, че ЮП е "преоткрит" без много шум, НООО вече изпълнявайки изискванията на ТЕП. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Хаха, яко. Сега турците да излезнат и да кажат, ако ЕС се откаже от СП1, СП2 и транзита на газ през Украйна, тогава и турците ще се откажат от новия АЕЦ.Мисля, че ще е справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още