IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на Турция за трета АЕЦ се сблъскаха с общественото недоволство

Вместо обсъждане на проекта, обществеността от граничната с България турска община, където ще се строи централата, организира протест и изгони инвеститора

11:46 | 02.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Плановете на Турция за трета АЕЦ се сблъскаха с общественото недоволство

Плановете на Турция да строи трета ядрена централа на брега на Черно море в близост до границата с България разгневи местното население.

На 31 октомври трябваше да се състои обществено обсъждане на проекта в кметството в с. Бейендик, общ. Инеада, което прерасна в протест на стотиците присъстващи. След тричасови скандирания инвеститорите са напуснали населеното място и обсъждане така и не се е провело, съобщиха от „Зелените“, чиито представители са посетили селото.

Районът, в който се планира да се изгради т. нар. „енергиен щит“ - ядрена централа, ТЕЦ на въглища, внасяни от Украйна, и 4 ВЕЦ-а на река Резовска и притоците й, се намира на няколко километра от българо-турската граница.

В тази връзка „Зелените“ ще се обърнат и към европейските власти, за да осигурят адекватно участие на българското общество в дебатите, които предстоят в Турция, заради рисковете от замърсяването на околната среда.

От партията предупреждават, че ако Анкара откаже да спазва Конвенцията от Еспоо за оценката на въздействие върху околната среда в трансграничен аспект, Конвенцията за опазване на Черно море и европейското екозаконодателство, ще се настоява изграждането на енергийния комплекс да се обвърже с членството на Турция в Европейския съюз.

Още в средата на миналия месец турският енергиен министър Танер Йълдъз съобщи, че вече са започнали предпроектните проучвания във връзка с изграждането на трета ядрена централа в страната. Бъдещата строителна площадка е избрана като по-нискорискова сеизмична зона, обясни Йълдъз.

Турция напредва с плановете за изграждането на други две ядрени централи. Първата е в Аккую и се планира да бъде готова през 2019 г. Втората ще се изгражда в Синоп, като в изграждането й вероятно ще участват инвеститори от Япония, Канада, Китай, Южна Корея и Обединените арабски емирства.

Плановете на турското правителство са до 2023 г. да бъдат построени и трите ядрени централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
deant
преди 11 години
ами инвеститора да се ориентира малко по на север, тука хората много искат АЕЦ. Около 500 000 хора поне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още