IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция готова за изграждането на първата си атомна централа

Условията по търга за стротелство на централата, която ще бъде с капацитет от 4 хил. мегавата, се очаква да бъдат обявени на 21 февруари

16:28 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Турция готова за изграждането на първата си атомна централа
Теренът за изграждането на първата атомна централа на Турция в района на Аккую, в средиземноморския град Мерсин е готов за строителни работи, които могат да започнат веднага, съобщи Окай Чакъроолу, директор на турската Комисия за атомна енергия, цитиран от в. “Хюриет”.

По думите на енергийния министър на страната Хилми Гюлер лицензирането за същата цел на друг турски район – около черноморския град Синоп, също ще бъде готово до края на годината.

По информация на турския Сабах има вероятност първата атомна централа в страната да бъде изградена именно в Синоп.

Спорд Гюлер технологиите, които ще се използват в новата централа, задължително ще бъдат изпитани и тествани. Като пример за неприемливи атомни технологии се посочват тези от Франция и Канада, които са остарели или неизпитани.

Условията по търга за строителство на централата, която ще бъде с капацитет от 4 хил. мегавата, се очаква да бъдат обявени на 21 февруари.

Строителството е планирано да започне тази година.

Миналата година президентът на Турция Абдулах Гюл парафира закон, позволяващ изграждането и дейността на атомни централи в страната. Този ход има за цел да предотврати сериозна енергийна криза в бързоразвиващата се пазарна икономика, коментира Ройтерс.

Наред с това се придвижва и процесът по приватизацията на централите, захранвани с въглища. Преди два дни енергийното министерство изпрати на турския премиер проекто- закон за тяхната приватизация.

Процесът по раздържавяването в Турция набра скорост през последните години, стимулиран от споразумение за кредитиране с МВФ, което спомогна за привличането на значителни чуждестранни инвестиции и за модернизирането на турската индустрия, съобщава Ройтерс.

Въпреки това досега процесът не е обхванал централите, работещи с твърдо гориво.

“След като веднъж бъде приключена работата там (при премиера), документът ще бъде изпратен в парламента,” казва Гюлер. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още