IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира редица проекти с Турция

"Турски поток" и АЕЦ "Аккую" попадат под действието на руския закон за специални икономически мерки

16:28 | 26.11.15 г. 36
Русия спира редица проекти с Турция

Русия прекратява работата над редица проекти с Турция, заяви министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Това включва споразумението за свободна търговия с услуги и инвестиции, дългосрочната петгодишна програма от 2016 г. до 2020 г. за икономическо и научно-техническо сътрудничество, както и споразумението за създаване на фонд за съвместни инвестиции, поясни той.

Проектът за „Турски поток“ също попада под действието на руския закон за специални икономически мерки, които се явяват правова основа за приемане на ограничителни мерки по отношение на Турция, заяви министърът.

Този проект не се отличава от който и да е друг, каза Улюкаев. Отговаряйки на въпрос за АЕЦ „Аккую“ Улюкаев каза "Същото", съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

В "Росатом", както и преди се въздържат от коментар. Тя притежава контролен дял от проектната компания по схемата  BOO (build-own-operate), уточнява Интерфакс. Централата трябва да се въведе в експлоатация през 2022 г.

Цитираният закон е от 2006 г. Премиерът Дмитрий Медведев уточни, че в него са предвидени мерки като спиране на програми за икономическо сътрудничество, ограничения на финансови операции, по външнотърговски сделки, промени на митата по вноса и износа, мерки в туристическата сферата, по превоза, преместване на въздушни и водни съдове и хуманитарни контакти, каза той. Премиерът е поръчал на ведомствата да подготвят своите предложения в двудневен срок.

Властите смятат да компенсират руския бизнес за загубите от санкциите срещу Турция, които се въвеждат след свалянето на руския самолет Су-24.

Сред мерките може да бъдат спиране на авиолинии, закриване на руските пристанища и въздушното пространство за Турция, съобщи РБК.

По-рано министърът на земеделието Александър Ткачев съобщи за засилен контрол на селскостопанските стоки, внасяни от Турция. "В последно време получаваме коментари от потребители и отраслови съюза относно качеството на храните, внасяни от Турция", каза той, цитиран от в. "Коммерсант".

Акциите на "Аерофлот" на Московската борса и на Turkish Airlines в Истанбул паднаха с повече от 2%, поевтиняха и книжата на "Газпром".

По време на посещение в Москва през септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че двустранният стокообмен може да достигне 100 млрд. долара до 2020 г. Той бе 31 млрд. долара през 2014 г. и 11 млрд. долара през първото полугодие на 2015 г.

Турция осигурява 20% от вноса на зеленчуци в Русия, а последната доставя 55% от газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 0
stefan333
преди 8 години
Тая статия виси тук вече месец ! Нима инвестирорите не са преписали нищо друго от американската преса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ей к.авал айде дърпай, че ей са ше доа и тебе и *** на едно место ше ви го бодна в човките нема си намерите место напрао ше те е.ба в долната рязана манивела ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
Инвестора, michaelis ва кани да му въртите фишеци, виъ го търпите. Да ва еб@ в заспалите ***. На мен не ми пука дали шъ ви пиша в *** сайт да въ еб@!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Не само , че няма оцелели, но всичко е превърнато в пепел. Да си играеш и да поставяш съдбата на държавата си като стреляш срещу ядренна суперсила е меко казано лудост и то вероятно само за това че му е обещанано че ако удари по интересите на Русия от тук нтататък ще се смята вече за най големият "демократ" на Изтока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
....какво ще се случи с "Турски поток" ще покаже бъдещето.На този етап знаем само, какво се е случило с "Ердогановоидилския поток".През вчерашният ден руснаците са гръмнали освен цистерните на *** ,с които карат сурвина за шефчето им,но и "хуманитарен" конвой за отрепките стреляли по пилотите.То май и от тях няма оцелели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 7
Pyramid
преди 8 години
Турците едва ли са действали на сама глава да направят тази дивотия...или са се проявили като пълни ***. След тях, и руснаците се излагат, т.к. ШАШ точно това искат: Разстройване на икономическите им връзки и допълнително ограничаване достъпа на Русия до чужди пазари/пари. Колкото и да са *** янките, сега печелят точка а руснаците, колкото и да са ми готини, се дънят. Казано е: Важни решения се вземат на студена глава...а този път, Русия влезе в капана сама. Ще "накаже" Турция. ОК. А после?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Ако искаш звънни на *** да дойде да извърти на тайфата по един фишек може да се включиш или не не ти ше се наредиш там при евроатлантическите турци гледам си падаш по *** пушки .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
за теб пак да повторя българската поговорка *** ГОЛЯМ Х.***. Л.АПНИ ИЛИ ПОЕМИ И ГОЛЯМА ДУМА НЕ КАЗВАЙ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ставаше дума за ГАЗ парче тъпо Както е писал човека по-горе, всичко това са проекти на хартия, без един реален долар. Единственото реално, което се спира е вноса на домати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Михалаки, какво точно имаш против рязаната ми карабина? Ще останеш приятно изненадан, от това което върша с нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още