IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ Аккую получи лиценз да произвежда електроенергия до 2066 г.

В проектната компания очакват и първото разрешително за същинския строеж на централата през март 2018 година

22:10 | 16.06.17 г.
<p>
	Бъдещата площадка на АЕЦ &quot;Аккую&quot;. <em>Снимка: АЕЦ Аккую</em></p>

Бъдещата площадка на АЕЦ "Аккую". Снимка: АЕЦ Аккую

Управлението за регулиране на енергийния пазар (EPDK) в Турция издаде лиценз за производство на електроенергия на компанията "Аккую Нуклеар", която ще строи първата в страната ядрена централа - АЕЦ „Аккую“, съобщават от "Росатом". 

На 28 февруари 2017 г. компанията подаде заявление в EPDK за получаване на лиценз за производство на електроенергия. В процеса на разглеждането му са проучени всички документи, в това число и програмата за реализиране на проекта и уставните документи на компанията.

След задълбочен анализ на документацията управляващият съвет на EPDK е взел решение за одобрение на заявлението и издаване на лиценз на компанията за производство на електроенергия със срок на действие до 15.06.2066 г. (49 години) – решение № 7133 от 15.06.2017 г.

"Аккую Нуклеар" очаква в близко бъдеще да получи окончателно разрешение за използване на земята за площадката на ядрената централа от Министерството на горите и Министерството на финансите на Турция.

Освен това в близко бъдеще Турската агенция по атомна енергия (ТАЕК) трябва да издаде ограничено разрешително за строителство. То ще позволи да се пристъпи към строителството на т.нар „неядрена“ част на АЕЦ, например изкопът за реакторния остров, строителството на турбинния остров, спомагателните сгради и съоръжения.

Получаването на основния лиценз за строителството и изливането на „първия бетон“ се очаква през март 2018 г. Според подписаното Междуправителствено споразумение предаването на Първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ трябва да се състои не по-късно от 7 години след издаването на всички разрешителни и лицензионни документи от страна на Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още