IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон съзнателно се скара с Русия, смята руският външен министър

Лавров е потърсил съдействие от Токио за изглаждане на отношенията с Великобритания

10:26 | 21.03.18 г.
<p>
	Сергей Лавров и японският му колега Таро Коно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров и японският му колега Таро Коно. Снимка: Ройтерс

Лондон умишлено е поел курс към конфронтация с Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Лавров е на посещение в Токио и направи изявлението след срещата с японския си колега Таро Коно.

"Няма съмнение, че сегашното британско ръководство съзнателно пое курс на подриване на руско-британските отношения", заяви руският външен министър.

Неговият коментар е във връзка с кризата, която бе предизвикана от нападението над бившия шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря в британския град Солсбъри. Това обтегна отношенията между Лондон и Москва, а международната общност разкритикува Русия и осъди използването на химическо оръжие на територията на Европа за първи път след Втората световна война.

Лавров е поискал сътрудничество от Япония за установяване на контакти с Великобритания, става ясно още от думите на руския външен министър. Таро Коно е отбелязал, че в момента е важно да бъдат уточнени всички факти по този случай.

В Москва смятат обвиненията на Запада в този казус за неоснователни.

Темата за отравянето на Скрипал беше обект на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, по време на което Великобритания обвини Русия в нарушение на конвенцията срещу използването на химически оръжия.

Казусът ще бъде обсъден и по време на Европейския съвет, който ще събере лидерите на ЕС в Брюксел в края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 6 години
ето така се разпространяват фейк нюз и измислици, копейкаджии взимайте пример от началника ви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Убийство още няма, само опит за убийство, което ме кара да мисля, че руснаците нямат пръст в това. Обикновено са доста ефективни, не че и те не се дънят от време навреме.Вчера излезна бащата на Литвиненко и каза, че ЦРУ са убили сина му. Предполагам, че Путин го е пребил лично, за да каже такава глупост. Но пък количеството полоний, което откриха в тялото му е доста, за да го е хапнал наведнъж. В същото време дружка на Литвиненко било някакво "момче" на ЦРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
redcretin
преди 6 години
Не думай :) Или може би убийство на бивш агент на територията на Англия е случаеност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още