IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отзоваването на руски дипломати не значи край на комуникацията с Русия

Според координаторa на Европейския съвет за външна плитика Даниел Стефанов до момента Путин е получавал това, което иска без да плаща политическа цена

16:01 | 01.04.18 г. 24
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато се коментира отзоваването на руски дипломати заради случая "Скрипал", трябва да си дадем сметка, че тук говорим по-скоро за хора, които са от службите, под прикритието на дипломати в различни посолства, тоест такива, които се занимават с шпионаж. Ударът ще бъде по-скоро върху руските служби, които според Запада са преминали определени граници. Това коментира Даниел Стефанов, координатор на Европейски съвет за външна политика (ЕСВП), в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му не бива да се смята, че се затварят врати или има ситуация, в която ЕС и другите държави остават без канал за комуникация с Русия.

"До момента Путин получаваше това, което иска, чрез брутална намеса във вътрешните работи на някои държави, без да плаща политическа цена за това. Сега обаче реакцията на страните е съвсем различна", посочи събеседникът. Според него това се дължи на няколко причини, една от които е употребата на нервопаралитичен газ в мирно време в чужда държава.

"Руският президент успя да настрои много страни срещу себе си, а някои дори промениха начините, по които гласуват. Точно поради този инструментариум, който се използва от Путин в последните години, на действие на посредници, вече никой не иска да се занимава с търсене на конкретната връзка и фактология.

Българската позиция е да се търсят още доказателства, но в тази политическа ситуация това не е от значение", каза Стефанов.

Повече вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 23 rate down comment 7
ABBA
преди 6 години
Стоенчо, фъргай клавиатурата и бегай към Козяк. Там и зад Халите давали премии. За сплотяване на редиците и за все по-светлото бъдеще (евроатлантическо) :) Бър'дже, беги.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 6 години
Истина пишеш. Само че русите не вярват в Бог. Така че кой им го е дал, взел или каквото ида е там, за тях е без значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 30
Стоян Петров
преди 6 години
Не ве, Запада не обича Русия защото населението и е 35% монголци(по генотип). А те обича да леят кръв. Човешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
dr.5rov
преди 6 години
А Бог сме й го дали ние, грешка - дедите ни ... някога преди повече от хилядолетие. Това обаче няма да го намериш написано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 9
ABBA
преди 6 години
Западът обича Русия. Искрено! Особено - нейната безкрайност, нейните гори, реки, жито, нефт, газ, въглища, уран, никел, олово, цинк, волфрам, желязна руда, злато, сребро, платина, скъпоценни камъни... А цялото това богатство се намира (недемократично някак) на някаква руска територия - черна несправедливост, която обижда и огорчава чувствителния Запад. За да поправи тази въпиеща несправедливост, Западът хвърля всичките си усилия да превърне Русия в геополитически пигмей, в икономически просяк, да я изтласка в азиатските глъбини, а най-добре - да я натика в Ледовития океан. Да не пречи.100 години Западът не промени своята ръждясала тактика и стратегия.100 години настъпва една и съща мотика.100 години неговото алчно око е впито в богатствата на Русия.100 години гледа Русия горделиво и надменно, и си самовнушава, и си вярва, че руският народ е варварски, ***, недостоен и нищожен.Путин въздигна Русия, върна на руския народ самочувствието и достолепието и обърка самодоволната концепция на истеричавия "хегемон". Русия воспрянула! Западът още не е разбрал, че "Всички страни граничат една с друга, а Русия граничи с Бога". Думите са на Райнер Мария Рилке.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 10
ABBA
преди 6 години
Цитат:100 години "цивилизованият" Запад смята за свое неотменимо право и свещен демократичен дълг да поучава Русия и очаква Русия да мълчи и да подсмърча виновно в ъгъла. Русия е виновна, защото съществува. Без значение дали е империя, СССР или днешна Русия. Тя съществува. Следователно - пречи.Русия няма право да защитава своите интереси.Русия няма право да има свои интереси.Русия няма право да бъде най-голямата държава в света.Русия няма право да се шири на 17 млн. кв. км.Русия няма право да притежава 60% от природните богатства на планетата.Русия няма право да има каквито и да било права.Русия има само едно задължение - да легне и да мре. В името на "евроатлантическите ценности", "демокрацията" и "всеобщото благо".Не, "цивилизованият" Запад не мрази Русия!Напротив! Обича я страстно!Обича я жалка, бедна, слаба, смачкана, безволева, обезкръвена, покорна, покорена, готова да бъде разпарчетосана и разграбена. Обича я разчленена на 4, 5, 7, 26, 45 или 52 "Русии". Обича Елцинова Русия, когато руската мечка беше превърната в плюшено мече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
Jorkata
преди 6 години
Абе - кво стана със случая "MH370"? Нали имаше доказателства? Къде са? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
vzhekoff
преди 6 години
Дрън-дрън ярина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още