IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадик: Политиците използват ЕС като изкупителна жертва на своите проблеми

Според директора на фондация „Фридрих Науман“, за да бъде придаден смисъл на ЕС, първо трябва да бъде получен отговор на въпроса къде всъщност искаме да стигнем

15:15 | 04.04.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниел Кадик <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Даниел Кадик Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиците използват Европейския съюз като изкупителна жертва за своите вътрешнополитически проблеми. Това заяви Даниел Кадик, директор на фондация „Фридрих Науман за свобода за Югоизточна Европа“ по време на дискусията „ЕС в търсене на смисъл“, проведена в Европейското бюро на ЕП в София.

„Вместо да го реформират (ЕС – бел. ред.), те го обвиняват. Вместо да му придават смисъл, те го използват като технически инструмент“, допълни още той в рамките на събитието.

По думите му новите държави членки прегръщат ЕС като идея и го приемат като обещание за повече просперитет, но също и като обещание за защита. Въпреки това на много места ЕС не може да отговори на свръхочакванията за себе си, особено в Източна Европа. Това обаче е по вина на съответни правителства на страните членки, които използват тези проблеми за лични цели, посочи той.

Според него, за да бъде придаден смисъл на европейската общност, първо трябва да бъде получен отговор на въпроса къде всъщност искаме да стигнем с ЕС.

Трябва най-накрая да решим какво искаме от ЕС, само така ще решим по кой път искаме да поемем, а направим ли го ще можем да започнем да се справяме с проблемите по него, посочи още той.

Проблемът с липсата на значение на ЕС засегна и Крис Бикъртън, преподавател по съвременна европейска политика в Университета Кеймбрич, който също участва в дискусията. Според него в момента се наблюдава един разрастващ се процес на европейска интеграция, чиито темпове обаче не могат да бъдат настигнати от източниците му на смисъл.

По думите му едно от основните неща, които трябва да бъдат направени за подобряване състоянието на ЕС, е възстановяване на връзката между гражданите и политическите кръгове в държавите членки.

Проблемите, пред които е изправен ЕС, днес не идват вследствие на сътресения по света, отбеляза той и допълни, че сме изправени пред вътрешна криза на създаването на смисъл за европейския проект.

По време на дискусията беше засегнат и въпросът с търговските спорове между САЩ и ЕС, които според Бикъртън не би трябвало да са изненада, тъй като те са периодично появяващ се елемент в отношенията между Вашингтон и Брюксел. Това, което кара хората да имат особен интерес към настоящия търговски спор, е елементът на непредсказуемост на американския президент Доналд Тръмп, уточни той.

От своя страна Кадик предложи подновяването на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) като един от вариантите за париране на американските настроения за търговска война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Но въпреки това крепят тиквата с всички сили?! Дай по-сериозно ;-) и Турция е в НАТО. Алтруизма даже помага..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
И така да е, какво щеше да е различното ако не бяхме членове на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
А кой е пазар за излишъците и донор на евтина прилично квалифицирана работна ръка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Sakamano
преди 6 години
Източното разширяване на ЕС още беше под впечатлението от войните в бивша Югославия и в този смисъл се считаше за поне 50% чист алтруизъм. И тогава и сега малко хора на запад вярват, че от бившите соц държави има някаква полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
При допусканото пренебрегване на вредата от еврото Европейският съюз ще продължа да понася болезнени щети.Европейската централна банка няма необходимите права да спаси от актуалните щети.Възможностите са: Първа: При незачитане на вредата от еврото щетите нарастват.Втора: Със защита срещу вредата от еврото е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 6 години
добра статия, но доста кратка и доста постна ... прави са хората, но може още да се каже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Каква общност какви 5 леа?! Този кеймбриджчанин съвсем е изперкал.Източна европа е приета в "общността" заради военната си география, не защото са умно-красиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още