IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците отново изглеждат сплотени

В ЕС вече разбират, че само заедно имат шанс да устоят на ударите, пише Барбара Везел за DW

12:23 | 25.03.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дебатът около покушението с нервнопаралитичното вещество в Солсбъри бе по-дълъг и по-разгорещен от очакваното. В крайна сметка обаче всички бяха единодушни: "най-вероятно" за атаката срещу Скрипал е отговорна Русия, пише пише Барбара Везел за DW.

Британската министър-председателка използва данни от тайните служби, за да убеди европейските си колеги в тази теория. Руската агресия е насочена срещу цяла Европа, подчерта Тереза Мей.
Германската канцлерка застана твърдо на страната на Великобритания и даде повод на страни като Гърция или Италия да се преосмислят резервите си спрямо една по-настъпателна политика към Русия. Редица правителствени ръководители дори обявиха, че в отговор на смъртоносната атака, извършена на европейска земя, възнамеряват да изгонят руски дипломати от страните си. Това би била и възможно най-суровата дипломатическа мярка.

След Брекзит 

Изглежда, че британската министър-председателка възприема тази европейска подкрепа като лична победа. Само че тя греши. Година преди излизането на страната ѝ от ЕС Тереза Мей още веднъж усети силата на европейската солидарност: европейските ѝ колеги застанаха категорично зад нея срещу Путин. В бъдеще тази задружна подкрепа ще ѝ липсва безкрайно.

Защото, въпреки всички уверения на Мей, че и след Брекзита ще има чудесно партньорство по въпросите на сигурността, когато Великобритания се превърне в трета страна и вече няма да участва в срещите на върха на ЕС, Лондон ще усети драматичен спад във влиянието си.

В Брюксел европейските правителствени ръководители очертаха и договорените следващи стъпки в преговорите за Брекзит. Бе постигнато политическо единодушие за това как трябва да изглежда преходният период за британците, както и за това, че основата на бъдещите двустранни отношения ще бъде едно споразумение за свободна търговия. Това е възможно най-малкият общ знаменател на международните отношения. Само че, както се казва почти със съжаление, червените линии на британците в момента не позволяват нищо повече. И все пак те биха могли да променят мнението си.

В преговорите за Брекзит вече има и утвърдена схема: първоначално британската страна предявява големи претенции, след което обаче свежда глава - когато види, че ЕС няма да промени курса си. Прозрението, че накрая Обединеното кралство няма да излезе победител, явно вече е достигнало и до Острова.

Опасността от търговска война

Европейската солидарност се запазва и по отношение на заплахите на американския президент. ЕС реагира с предупреждение за ответни мерки, после изпрати посредници във Вашингтон и в крайна сметка спечели малко време (за налагането на мита върху стоманата и алуминия – бел. р.). Но за обсъждането и решаването на съществуващите проблеми в двустранната търговия е необходимо повече време. Освен това европейците не са съгласни да водят преговори с опрян в главата пистолет.

ЕС продължава да се застъпва за свободна, но контролирана световна търговия и същевременно се опитва да защитава собствените си интереси. Европейците предупреждават американския президент, че не може да има победител от търговските войни - всички страни са губещи. Само че Тръмп не обича да се вслушва в думите на другите, а следва собствените си импулси. В този смисъл в момента той е най-голямата заплаха за растежа, благоденствието и социалния мир в Европа.

Фактът, че от Белия дом си тръгнаха съветници с богат икономически опит, не вещае нищо добро. Търговската война със САЩ - в една или друга форма - не е предотвратена, а изглежда само отложена.

Буреносните облаци над САЩ се сгъстяват и във външната политика. Назначението на "ястреба" Джон Болтън за съветник по въпросите на националната сигурност застрашава разговорите със Северна Корея. Както и ядрената сделка с Иран. Европейците вече обмислят какво от това биха могли да спасят, ако САЩ се оттеглят от споразумението. Това именно е и заплахата за нова международна криза. Същевременно войната в Сирия продължава, а с похода си срещу кюрдите турският автократ Реджеп Ердоган само я усложнява.

Международното положение е толкова тревожно, че успява да сплоти европейците. Първите стъпки за реформиране на еврозоната бяха отложени за лятото, защото ЕС в момента се занимава с нещо друго. А именно: да оцелее в тези буреносни времена. Европейските правителствени ръководители разбраха, че само когато са заедно, са достатъчно силни, за да могат да устоят на ударите, които получават от стари врагове и от бивши приятели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
"ЕС продължава да се застъпва за свободна, но контролирана световна търгови..."Хаааахаха.... Така де, борбата е кой да я контролира, иначе - свободна, мамка му и търговия.... lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
...според офче веле и "екипа" на енвестора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Има вече само европейци ...всичко друго е попОлизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 5
doba
преди 6 години
Мхммм.Голяма сплотяване пада.С бягащи през глава англичани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Кои точно европейци са сплотени? А испанците, италианците, българите, гърците, унгарците, французите как са?А австрийците ще подкрепят ли по-големи санкции към Русия и ще гонят ли руски посланици или ще имат друга позиция, различна от тази на някаква си уж сплотена Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 8
comet
преди 6 години
Основното предназначение на медиите и политиците (ЕС) е да сплотяват масите в посока линията на партията (разбирай Банките с Корпорациите базирани в САЩ и Лондон)! Политиците, военните (НАТО) и администрацията са поддържащ Гарат (за които са глухи и слепи и не проумяват правилността на линията на партията).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
ABBA
преди 6 години
Европейците отново изглеждат.... зомбирани!Много материали има по темата, включая на бивши агентки на МИ6.Ама са на руски, няма как да са на английски.С лукавство Англия завладя морските пътища (нападение под чужд флаг, преди да вдигнат пиратския), с лукавство стана най-голямата държава (с колониите) - войни с чужди ръце (през Първата световна война вместо Англия в началото се яви Италия и т.н.), сега с лукавство иска да си издейства получленство в ЕС !!! Айде марш от континента лукави !!!! GET OUT!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
thehappyroger
преди 6 години
Като почнат да стават все по-сериозни наводнения и бури с ветрове над 100 км/ч ще се сплотят още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
majnata
преди 6 години
Каква прочувствена статийка ... напрао се разхлипах ! Ако и половината на пасквилчето приемем за вярно , то тогаз европеецът е най *** същество на тая земя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още