IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей разглежда варианта за споразумение за асоцииране с ЕС

Критици на идеята твърдят, че то ще превърне Великобритания в "подчинена" на решенията на Европа

11:12 | 01.05.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей разглежда вариант за подписване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз след Brexit. Това пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Мей е казала на министрите си, че Великобритания може "потенциално" да приеме споразумение за асоцииране. Критици на идеята твърдят, че то ще превърне Великобритания в "подчинена" на решенията на Европа.

Британският финансов министър Филип Хамънд и британският министър на Брезкит Дейвид Дейвис били отворени към идеята на Мей. Хамънд смятал, че тя ще спести време, защото така Великобритания ще подпише с ЕС нещо, с което е запозната. Дейвис пък мислел, че подобно уреждане на нещата може да проработи.

Споразумение за асоцииране се сключва обичайно със страни, които искат да станат европейски членове.

Същевременно Камарата на лордовете на британския парламент прие изменение в проекта на закона за Brexit, даващо на парламента правото да попречи на правителството да напусне ЕС в отсъствие на споразумение с Брюксел, предадоха световните агенции. Предложението бе прието с 335 гласа "за" срещу 244 гласа "против".

В идните седмици текстът ще се дебатира в Камарата на общините, където Мей има крехко мнозинство. Членовете на долната камара може да решат да премахнат или променят внесеното от Камарата на лордовете изменение.

Досега правителството на Мей бе казвало, че ще остави парламентът да се произнесе по споразумението за развода с Брюксел. Но ако той го отхвърли, то единствената оставаща опция е излизане от ЕС без договор - перспектива, която притеснява бизнеса.

Сега според изменението парламентаристите ще имат възможност да предложат нови преговори с Брюксел при липсата на споразумение, или дори може да решат страната да остане в ЕС, каза лордът консерватор Дъглас Мартин Хог, един от вносителите на промяната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 5
bghighlander
преди 5 години
Да ми припомниш кога Великобритания е била победила Германия, че нещо съм забравил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Великобритания не може да преглътне, че Германия, която победиха и искаха да превърнат в картофена нива след ВСВ, е локомотив на Европа. Де Гол пък ги наричаше троянският кон на Америка. Стари закачки - нови хрумки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
retro_69
преди 5 години
....и след асоциирането, следва....присъединяване....Цирк...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още