fallback

Еврокомисар: ЕС има интерес от партньорство между Украйна и Русия

Според Марош Шефчович това би позволило да се запази транзитът на руски газ през Украйна

15:12 | 25.05.18 г. 4

Конструктивно енергийно партньорство между Украйна и Русия, което би позволило да се запази транзитът на руски газ през Украйна, има решаващо значение за ЕС. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от ТАСС, на среща с украинския премиер Володимир Гройсман.

"Конструктивното енергийно партньорство между Русия и Украйна има решаващо значение за ЕС. Дългосрочният транзит на руски газ през Украйна е неразделна част от него", изтъкна Шефчович., цитиран от БТА. 

Гройсман и Шефчович отказаха да се срещнат с журналисти след срещата. Така или иначе, по-късно днес двамата ще участват в експертна конференция в Брюксел за украинския газов транзит.

Според дипломатически източник в Брюксел Шефчович се е постарал да успокои украинския премиер, че приетото вчера извънсъдебно споразумение между Европейската комисия и Газпром за прекратяване на антимонополното разследване на ЕК срещу руската компания без да й бъдат наложени глоби, не намалява подкрепата в Брюксел на идеята за запазване на украинския транзит след изтичането през 2019 година на руско-украинския газов договор и след пускането в действие на газопровода "Северен поток-2".

Гройсман е поискал ЕК да продължи усилията за организиране на тристранна среща за газа (Русия, Украйна и ЕС) за обсъждане на перспективите за украинския транзит след 2019 година.

На 23 май Шефчович съобщи, че се е свързал с руската и с украинската страна и ги е поканил на тристранни преговори, които в миналото вече са доказали своята ефективност за постигане на практически резултати. Тези преговори трябва да започнат възможно най-скоро, за да бъдат разгледани важни за страните проблеми в газовата сфера и да се погледне към перспективите за газовия транзит през Украйна след 2019 година, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още