fallback

Русия и Китай се възползват от бягството на Европа от Иран

Страните навлизат все по-усилено на иранския пазар, което от своя страна заплашва плановете на Доналд Тръмп за икономически натиск срещу ислямската република

08:11 | 30.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайски и руски държавни компании се опитват да спечелят от това, че европейски фирми напускат Иран, застрашавайки опитите на американската администрация да увеличи икономическия си натиск върху Техеран.

Усилията на двете източни страни показват как бизнес климата в Иран се променя след решението на американския президент Доналд Тръмп да изведе САЩ от иранското ядрено споразумение, посочва в. Wall Street Journal в свой материал.

Ръководители на европейски компании, които навлязоха на иранския пазар след сключването на споразумението, премахващо голяма част от иранските санкции през 2015 г., са притеснени, че Пекин и Москва ще получат значително преимущество на разрастващия се ирански пазар.

По-рано този месец китайската държавна петролна компания China Petroleum & Chemical Corp. изпрати своя делегация в Техеран, която да сключи сделка за 3 млрд. долара с местните власти за разработването на огромно петролно поле в страната, за което Royal Dutch Shell PLC водеше преговори до март, преди да реши, че рискът от американски санкции е прекалено висок. Това съобщават ирански и западни представители на петролните среди.

Според източниците сделката за петролното поле Ядаваран ще е най-голямата чуждестранна инвестиция в Иран от десетилетие.

Също така друг китайски държавен гигант China National Petroleum Corp. (CNPC) осигури инвестиция от 1 млрд. долара за добив на природен газ, обещана преди това от френската Total, която обаче обмисля да напусне страната заради американските санкции. CNPC е партньор на Total в проекта.

Междувременно китайски и ирански компании обединиха сили в реновирането на жп линии, изграждането на метро и производството на автомобили. Популярност на иранските пазари набират и евтини дрехи, кухненско оборудване, електроуреди и слънчогледови семки от Китай.

Русия от своя страна гледа по-предпазливо на Иран като на бизнес партньор, въпреки че руски компании вече изграждат търговски връзки в страната. Русия продава оборудване за добив на петрол на ирански енергийни компании, които нямат достъп до западно оборудване.

Най-голямата руска държавна петролна компания „Роснефт“ миналата година се съгласи да работи по „стратегически“ сделки с Иран на стойност 30 млрд. долара, въпреки че статусът им в момента оставя неясен.

Друга държавна петролна компания - „Зарубежнефт“, остава единствената чуждестранна компания, която сключи нов вид договор с Техеран, който предлага на инвеститори да развиват сектора на суровия петрол в ислямската република.

Инициативите на Русия и Китай представляват риск за плановете на Доналд Тръмп за оказване на натиск срещу Техеран. Много руски и китайски компании нямат толкова силни връзки с американската финансова система както европейските, позволявайки им да работят в Иран с по-малко притеснения от санкции.

Междувременно Техеран също насочва своя политически и икономически фокус към Пекин и Москва. Китайската столица бе и първото място, посетено от иранския външен министър Джавад Зариф, след като Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от ядреното споразумение.

Според представители на властта във Вашингтон обаче, влиянието на САЩ е достатъчно силно, за да не може да бъде пренебрегнато дори от Китай и Русия. Според източник, ако двете държави трябва да избират дали да правят бизнес с Иран или със САЩ, със сигурност биха предпочели Запада.

Американските власти дадоха да се разбере, че ще преследват китайски компании с връзки в САЩ, ако нарушат ограниченията спрямо Иран. Министерството на правосъдието вече започна подобно разследване срещу мобилния гигант Huawei.

До момента Китай е най-големият бизнес партньор на Иран, който изкупува около една трета от петролния износ на ислямската република. Двустранната търговия на страните е в размер на рекордните 37 млрд. долара през 2017 г., което е ръст о 19% в сравнение с предходната година. Пекин също така възприема Иран като коридор а своята инициатива „Един пояс, един път“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още