IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът прие по-стриктни правила срещу дъмпинга

Законът има за цел да предпази ЕС от несправедливи практики от държави извън ЕС и да допълни наскоро приетите правила за борбата с дъмпинга от трети страни

19:56 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЕС може вече да се предпазва по-добре от несправедливо нисък внос и да се бори по-ефективно срещу социалния дъмпинг, според одобрен днес от евродепутатите закон, съобщи пресслужбата на ЕП, цитирана от БТА.

Законът има за цел да предпази ЕС от несправедливи практики от държави извън ЕС и да допълни наскоро приетите правила за борбата с дъмпинга от трети страни, които силно се намесват в икономиката му.

ЕС вече ще може да налага по-високи тарифи на дъмпингов или субсидиран внос, разследванията на антидъмпингови дела ще бъдат значително по-кратки, а разходите на промишлеността на ЕС, произтичащи от международните споразумения в областта на труда и околната среда, ще бъдат отразени в изчисляването на митата. 

Предвижда се малките и средните предприятия да получават помощ, за да се справят с процедурата, а всички продукти, пристигащи в ЕС, ще бъдат стриктно контролирани от момента, в който разследването е съобщено, до неговото фактическо начало и ще бъдат регистрирани, за да се избегне складирането.

"Това е най-голямата реформа на инструментите за търговска защита на ЕС от последните 23 години. Вече можем да гарантираме, че нашите механизми са адаптирани за модерната търговска система на 21-и век. ЕС трябва да се застъпва за свободна и основана на правила търговия, която да гарантира отворената икономика", заяви шведският докладчик Кристофер Фелнер от ЕНП.

Новият закон влиза в сила, след като бъде официално одобрен от Съвета и се публикува в Официалния вестник на Европейския съюз.

ЕС в момента актуализира законодателството си за търговска защита от 1995 г. с цел да се противопостави на нелоялните търговски практики в държави извън ЕС и за да отговори на променящите се потребности на европейските фирми, работници и потребители.

Според новия текст ЕС ще може да налага по-високи мита на дъмпингов и субсидиран внос. Законът също така позволява да се прилага по-строго тълкуване на така нареченото правило за по-ниско мито, според което компетентните власти могат да прилагат по-ниски мита в случай, че това е достатъчно, за да се отстрани вредата от нелоялен внос.
Европейските търговски правила за първи път в света ще изискват от партньори извън ЕС да отговарят на международни социални и екологични стандарти. Европейският парламент прие мандат за преговори още през февруари 2014 година, но дискусиите относно предложението на Европейската комисия бяха забавени от Съвета повече от 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още