fallback

Пекин оказва натиск върху ЕС за обща позиция срещу търговската политика на САЩ

В замяна на това Китай ще отвори още повече пазара си за европейски стоки като знак на добра воля

10:30 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай оказва натиск върху Европейския съюз за общо обединение, заклеймяващо търговската политика на американския президент Доналд Тръмп, което да бъде скрепено по време на съвместната среща на върха по-късно този месец. Пекин обаче среща съпротива от страна на Брюксел, съобщават европейски източници пред агенция Ройтерс.

По време на срещи в Брюксел, Пекин и Берлин на високопоставени китайски държавни представители – включително вицепремиерът Лу Хи, е бил предложен съюз между двете икономически сили. В замяна на това Пекин ще отвори още повече пазара си за европейски стоки като знак на добра воля.

„Все още не знаем дали това предложение за отваряне е истинско“, казва европейски дипломат, според когото обаче „е малко вероятно това да е знак за промяна на системата“.

Друго китайско предложение включва и започването на общи мерки срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО).

ЕС обаче е отхвърлил идеята за обединение с Пекин срещу Вашингтон, посочват петима европейски дипломати само дни преди китайско-европейската среща на върха в Пекин на 16 и 17 юли.

Вместо това очакванията от нея са тя да завърши със скромно съвместно комюнике, което да потвърди ангажимента на двете страни към многостранната търговска система и да обещае създаването на работна група за модернизиране на СТО, посочват още запознатите.

В частни разговори вицепремиерът Лу Хи е заявил, че Китай е готова да заяви кои сектори може да отвори за европейски инвестиции по време на срещата в Пекин, на която се очаква да присъства и президентът Си Дзинпин, премиерът Ли Къцян и представители на европейското ръководство.

„Китай иска Европейският съюз да застане с Пекин срещу Вашингтон, да вземе страна“, посочи един от европейските дипломати. „Ние няма да го направим и им го казахме“, допълни той.

Въпреки заплахите на Тръмп за мита върху европейските автомобили и налозите върху износа на метали Брюксел споделя притесненията на Вашингтон за затворения китайски пазар, обвинявайки Пекин в манипулативни търговски практики.

„Съгласни сме с почти всички оплаквания, които САЩ имат срещу Китай, просто не сме съгласни с начина, по който САЩ се справят с тях“, посочва друг европейски дипломат.

Въпреки кризата в отношенията между САЩ и ЕС те остават партньори с дълбоки връзки в търговията и сигурността. Действията на Китай показват до каква степен държавата се тревожи за избухването на търговска война, посочва Ройтерс. От друга страна позицията на Пекин е и сигнал за увереност в опитите да поеме лидерството на фона на разделение между Вашингтон и съюзниците му.

„Тръмп раздели Запада и Китай се опитва да се възползва от това. (Страната – бел. ред.) никога не се е чувствала удобно с това Западът да е единен блок“, посочва европейски представител, занимаващ се с европейско-китайска дипломация.

Друг представител описа спора между Тръмп и неговите западни съюзници по време на срещата на Г-7 в Канада като подарък за Пекин, тъй като това показва, че Европа губи дългогодишен съюзник, ако не друго, то поне по отношение на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още