fallback

Тереза Мей: Тръмп ми каза да съдя ЕС заради Brexit

Британският премиер предупреди съпартийците си, че може изобщо да няма Brexit, ако подкопават правителството й

15:30 | 15.07.18 г. 5

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че американският президент Доналд Тръмп я е посъветвал да съди Европейския съюз вместо да преговаря за излизането на Великобритания от блока, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Тръмп каза в петък на съвместна пресконференция с Мей, че е дал на британския лидер съвет, който тя е оценила като "твърде брутален".

"Той ми каза, че трябва да съдя ЕС. Не преговаряй, съди ги", разказа Мей в телевизионно предаване на ВВС. Тръмп приключи в петък работното си посещение във Великобритания. При срещата си той и Мей са обсъдили широк кръг въпроси, включително и Brexit.

В същото време британският премиер предупреди разделената си партия, че може изобщо да няма Brexit, ако провали плана й за близки отношения с ЕС след напускането на най-големия търговски блок в света, съобщава Ройтерс. „Моето послание към страната този уикенд е просто – трябва да останем съсредоточени върху целите. Ако не го направим, рискуваме изобщо да не се стигне до Brexit“, писа Мей във Facebook.

По-малко от девет месеца преди напускането на ЕС от Великобритания на 29 март 2019 г. страната, политическият елит и бизнес лидерите все още са силно разделени за това каква трябва да е формата на Brexit.

Като предупреждава, че Brexit е в опасност, Мей изпраща категорично послание до десетките привърженици на твърд Brexit в партията си, че ако подкопаят правителството й, рискуват да осуетят победата при напускане на ЕС, за която мечтаят от десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още