fallback

Лондон: Рискът от твърд Brexit вече е съвсем реален

Великобритания няма да се огъне и да отстъпи, твърди новият британски външен министър Джереми Хънт

16:05 | 23.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новият британски външен министър Джереми Хънт предупреди, че е налице "съвсем реален риск" неговата страна да напусне Европейски съюз догодина без споразумение за бъдещите отношения с Брюксел, което би причинило икономически и политически вреди както на ЕС, така и на Лондон, пише Sueddeutsche Zeitung.

„Налице е истински риск, че може да се стигне до напускане без споразумение“, поясни Хънт по време на съвместна пресконференция с германския си колега Хайко Маас в Берлин. Хънт каза, че Европейската комисия, която ръководи преговорите, като че ли очаква Лондон да се огъне и да отстъпи. "Това няма да се случи", предупреди Хънт. По думите му ЕС трябва да промени подхода си, за да не се стигне до „No Deal-Brexit“.

Германският външен министър от своя страна го увери, че неговата страна "не иска Brexit да се случи в условия на безпорядък". "Ние искаме споразумение", заяви Хайко Маас. Същевременно той нарече представената от Лондон наскоро „Бяла книга“, която представя вижданията на Великобритания за излизането от ЕС, „важен принос за това стъпка по стъпка да стигнем до контролиран Brexit”. Но все още имало известни точки, по които има разминавания. Европарламентът и националните парламенти на страните членки на ЕС трябва да ратифицират споразумението преди Великобритания да напусне съюза на 29 март догодина, както е обявила официално. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още