fallback

Въглеродните емисии от германската енергетика намаляват от началото на 2018 г.

Германското правителство призна, че няма да може да постигне плановете си за намаляване на емисиите СО2 до 2020 г.

18:46 | 03.08.18 г. 2

Въглеродните емисии от германската енергетика са намалели с 3% през първото полугодие, показват данни на анализаторите от  AG Energiebilanzen (AGEB), цитирани от S&P Global. Причината за това е по-ниското потребление на електроенергия в страната.

Заради по-меката пролет първичното потребление на енергия през първите шест месеца на годината намалява с 1%. Това е най-видимо по отношение на търсенето на въглища - с 14% на годишна база, както и на петрола - с 2,8%. Потреблението на газ обаче се повишава, защото зимните месеци на тази година пък бяха по-студени.

През миналата година данните на правителството показаха, че енергоцентралите са намалили емисиите си с 4% до 318,5 млн. тона въглероден диоксид (СО2), докато например в транспортния сектор има ръст от 2% и се приближават до нивата от 1990 година.

Като цяло емисиите СО2 на Германия намаляват с 28% спрямо нивата от 1990 година, но националната цел е 40% до 2020 година. Преди месец правителството на страната за първи път призна, че ще се размине с тази цел и ще успее да постигне едва 32% намаление.

От данните на AGEB е видно, че петролът и природният газ доминират в енергийния микс на Германия - с дялове съответно от 33,3% и 25,5%. През февруари и март потреблението на енергия се повиши и това се отрази в увеличаването на търсенето на природен газ с 2,6%. Намаляването на потреблението на петрол донякъде е свързано и с поскъпването на суровината на световните пазари.

Данните показват още, че търсенето на зелена енергия се увеличава с 4,4% и вече покрива 14% от първичното енергийно потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още