IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усеща ли България новата "твърда ръка" на ЕС?

Какво спира европейските лидери да допуснат страната в еврозоната и какви опасности крие България за тях?

14:42 | 06.08.18 г. 21
<p>
	Заключва ли ЕС несправедливо достъпа на България до еврозоната?&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Заключва ли ЕС несправедливо достъпа на България до еврозоната? Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Трябва ли на България да ѝ бъде позволено да се присъедини към еврозоната и Банковия съюз? Това е въпросът, който европейските политици обмислят през настоящото лято.

На теория, разбира се, България не само има правото да се присъедини към двата механизма, но и е правно задължена да го направи съгласно условията приемането ѝ в Европейския съюз.

На практика, отговорът на европейските лидери през юни беше лишен от позитивизъм, смята Euromoney.

Макар принципно да се съгласиха с искането, приемането на България беше отложено максимално напред във времето, подлагайки страната на периода за оценка от минимум една година, преди страната да влезе в "чакалнята" на еврозоната (ERM II). 

Опасенията на европейските лидери не са свързани с макроикономическата позиция на България.

Страната с лекота изпълнява Маастрихтските критерии. Това, от което европолитиците не са особено доволни от България, са ниските доходи, вкоренената корупция в различните сфери и липсата на единност в банковия сектор.

На пръв поглед подобна мярка изглежда разумна - българските институции остават слаби, а управлението е също толкова нестабилно. Опасенията около стабилността на банков сектор също не са безпочвени. Изминаха само четири години от колапса на четвъртата по големина банка в страната – Корпоративна търговска банка (КТБ), което разкри големи пропуски в управлението и надзора. В резултат на това обвинения бяха повдигнати  срещу двама бивши банкови управници, заедно с основния акционер, десетина банкови служители и двама местни одитори.

Колкото и зле да изглежда това, макар българският банков сектор има своите проблеми, няма причина да очакваме системна криза.

Почти всички най-големи национални банки са част от западни организации, включително и лидерът от миналата година UniCredit Bulbank. Вторият по големина кредитор в България - банка ДСК, е притежание на унгарската OTP Bank. Най-голямата местна банка е Първа инвестиционна банка (FIBank), която е класирана четвърта по общи активи и има депозитна база от 4,4 млрд. долара (7,4 млрд. лева). От това може да се направи изводът, че дори и да се появи нещо негативно в рамките на българския банков сектор, то едва ли ще засегне по някакъв начин останалите страни.

България има свой добре организиран "Фонд за гарантиране на влоговете в банките", докато Европейският съюз (ЕС) няма такъв. В края на юни европейските лидери отново не успяха да се споразумеят за създаването на обща европейска схема за гарантиране на депозитите. Това оставя налице Единния фонд за преструктуриране, който няма да може да спаси затъващи български кредитори.

Във всеки случай България вече показа, че е способна да спаси собствените си банки. Тя помогна на FIBank през 2014 г. и лесно може да си позволи да го стори отново, като се има предвид съотношението на дълга спрямо БВП от 25%.

Защо тогава европейските лидери не бързат с присъединяването на България към еврозоната и Банковия съюз? Някои вероятно ще се съгласят с това, че блокът е бил прекалено снизходителен в миналото към новопостъпилите членки и сега е време, макар и със закъснение, да наложи някаква по-строга дисциплина.

Но защо трябва именно България да бъде потърпевша?

В крайна сметка изминаха по-малко от четири години, откакто Латвия беше посрещната в общността на единната валута, въпреки че беше беше добре известна склонността на някои местни банки да „перат“ руска валута.

Трябва да се обърне внимание и на подозрението, че някои европейски политици „съжаляват“, че ЕС е приел нови членки като България и сега се опитват да отхвърля ангажиментите, които вече са поели. Ако това е така, тези хора не трябва да се крият зад стари истории, а да застанат и да изкажат искреното си мнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Само да те светна, 2008 изплющя Лемън Брадърс и грингосите спасиха още няколко банки. Нещата не са се променили много. И ако ЕС банките са зле, то тия зад острова са пълна скръб. А и да - ЛБ беше в графата "too big to fail", ама нъцки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 5 години
така понеже си известен с неукоста си, за теб специално пояснение. Понякога може и да е така, но тоя случай не е такъв. после ти кога си чел научни тези та да знаеш те как излгеждат :)После автора като е турил едии въпрос за заглавие се очаква да намерим отговора вътре (демек неговата гледна точка), иначе що е тоя въпрос, ти от миялната ли машина да отговориш.... по натам няма да те чета, щото си доказан ***! .. а ето и колегата ти показа от къде е преписана... и няма да пиша повече че стана дълго за теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Да приемат България в еврозоната е все едно да вкарат вълка в кошарата. Всички партии у нас са вълчета от едно и също котило, това на ДС, която продължава да управлява държавата чрез своите кукли - политиците. Всички институции в държавата са сраснати с мафията и работят само и единствено за нея, в ущърб на народ и Родина. В най - корумпираната държава в ЕС няма осъдени политици, олигарси. Углавните престъпници и бандите, които всъщност се явяват като "кучите синове" на политическата мафия се използват за мокри поръчки, събиране на гласоподаватели по време на избори, попълване на партийните каси с пари от наркотици, трафик, проституция, рекет и много други. Икономиката ни на 70 - 80 % е сива, тоест укриват се пари в особено големи размери, които вместо да влязат в хазната, влизат в джобовете на мафията. До там стигнаха нещата, че институции като БНБ, ДАНС, МВР и Прокуратура взеха дейно участие в погрома на 4-тата по големина и с огромни активи банка КТБ. Чудо не виждано, което чуждите медии определиха като "кражбата на века". Всички знаят миналото не само на премиера ни, но и това на всички останали политици и олигарси с кви пари започнаха бизнеса си, с кви пари застроиха цяла България с имоти, хотели, палати, сараи. Знаят какви милиарди изнесоха по чужди банки и офшорки, къде какви акции имат в наши и чужди фирми. Как да бъдем приети в Шенген, кажете? Ония от ЕС трева ли пасат? Налагат ни постоянно условия за реформи навсякъде, ама как да реформираш една кошара овце с овчар - вълк премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 4
dr.5rov
преди 5 години
Има един въпрос, на който бих изкал да знам отговора. Горе-долу той е следния: Има ли правно основание, някаква точка, някъде записана, за да ни се откаже подаването на искане за влизане в ERM II, след като сме изпълнили договорените критерии за влизането там?Ако - да, то какво е това предварително записано основание, което не сме отчели? Ако - не - тогава в ЕС цари произвол, по-изтъчени и рафиниран от този, който цари у нас, но определено е произвол. Отговорът е важен, защото той ще ни каже как се случват нещата в ЕС. А да занеш как се случват нещата някъде, винаги е полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
Hahoto
преди 5 години
https://fakti.bg/mnenia/320768-bankoviat-sauz-zashto-da-riskuvame-s-balgariaЗа копи-пейст "журналистика" чувал ли си? Ако не си, нагледен пример!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 6
julian12
преди 5 години
Понякога статиите предоставят информация в същия стил като научна теза. Следователно се очаква читателя да има достатъчно знания за да си направи изводите и не е нужно този, който предоставя информацията да дава своята гледна точка. Очевидно, ти си от онази страна на масата, която и липсва сивото вещество и всичко трябва да ти се смели и повтори няколко стотин пъти. Очевидно нямаш и висше образование или си го изкарал по видинските барове защото изобщо не си запознат с подобен стил на писане. Ей, ти право куме в очи. Голата истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
redcretin
преди 5 години
Да, може да кандидатствате в АФриканския съюз ;) Макар че и там не покривате стандарта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Именно, посланието е ясно и без статията да ни преразказва събитията, но незнам какво видя в нея над общите приказки и бледия преразказ, грам анализ няма или поне гледна точка на автора кво е правилно според него освен че иска посланието да ни го кажат право куме в очи, което никога няма да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
В еврозоната е пълно с банки, които са затънали много повече отколкото беше КТБ. Всъщност стандарта за банкови резерви в еврозоната е един от най-ниските в света и не само това, но големите банки не го спазват изобщо. Например най-голямата баМка в еврозоната дойче баМката има капиталова адекватност под 2%, а това е абсолютен рекорд не само в Европа, а и в целия свят, но разбира се регулаторите във Франкфурт се правят на слепи, а ни обвиняват нас за КТБ. Друга пробита евро-кошница е банко сантандер, но и за нея си мълчим удобно. Ние не трябва влизаме във фалиралата еврозона и да и плащаме дълговете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
bigmamascandal
преди 5 години
Напротив, статията е много добра и съвсем на място. И посланието е ясно, но на крива ракета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още