fallback

Мигрантите от ЕС ще могат да останат на Острова дори без сделка за Brexit

Имигрантите от ЕС ще продължат да имат достъп до националната здравна система и ще получават социални помощи

21:17 | 20.08.18 г. 2

Имигрантите от Европейския съюз във Великобритания ще получат едностранно правото да останат в страната, ако не се стигне до споразумение между Лондон и Брюксел за Brexit, сочат изтекли правителствени документи, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Според документите имигрантите от ЕС ще продължат да имат достъп до националната здравна система и ще получават социални помощи, предава БТА.

Планът на британското правителство е свързан с опасенията от недостиг на работна ръка на пазара на труда в области като здравеопазване, социални дейности и строителство.

По този начин Обединеното кралство гарантира правата на европейските мигранти независимо дали Брюксел ще се съгласи да предостави същите права на британците, живеещи в други европейски страни.

По-рано министерството на вътрешните работи на Великобритания информира, че живеещите в страната европейски граждани трябва да получат нов имиграционен статут след Brexit. Оформлението на необходимите документи за възрастни ще струва 65 британски лири (82,8 долара), а за деца до 16 години - 32,5 британски лири, припомня ТАСС.

Новият имиграционен механизъм частично ще се задейства в края на тази година, а в пълен обем ще заработи от 30 март 2019 година. Краят на подаването на нови документи е 30 юни 2021 година. Във Великобритания постоянно живеят 3,6 милиона граждани на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още