fallback

Макрон: Сигурността на Европа не бива да зависи от САЩ

Френският президент обяви, че през следващите месеци ще представи проект за укрепване на сигурността на континента

16:46 | 27.08.18 г. 3

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че сигурността на европейския континент не бива да зависи от САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

В реч в Париж пред френските посланици Макрон каза, че от европейците зависи да гарантират сигурността на Европа и че сътрудничеството в областта на сигурността трябва да включва всички европейски държави и Русия, при условие че има напредък с Москва по въпроса с Украйна. 

Словото имаше за цел да начертае пътна карта за френската дипломация през следващата година, отбелязва АП.

Френският президент обяви, че през идните месеци ще представи проект за укрепване на сигурността в Европа, предаде Франс прес.

Макрон оцени като силно тревожна ситуацията в Сирия, където правителството на президента Башар Асад "заплашва да предизвика нова хуманитарна криза в провинция Идлиб".

Това е последната провинция, останала под контрола на бунтовници, припомня АФП.

Макрон призова "да се засили още повече натиска върху режима и неговите съюзници" за уреждане на конфликта с политически средства. В тази насока очаквам много от Русия и Турция, "предвид ролята им и поетите от тях ангажименти", подчерта той.

Френският президент потвърди решимостта си да се постигне напредък по сключеното през май в Париж споразумение между различните фракции в Либия, включително да бъдат произведени избори в северноафриканската държава през декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:56 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още