IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС се отказват от октомври като краен срок за сделка по Brexit

Според източници на Bloomberg новата им цел е финализиране на преговорите най-късно до средата на ноември

08:28 | 29.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания и Европейският съюз продължават публично да твърдят, че искат сделката около Brexit да бъде приключена в следващите седем седмици. Далеч от медиите и обществото обаче високопоставени представители и от две страни признават, че това е малко вероятно, коментира Bloomberg.

Сега те целят да финализират условията по развода най-късно до средата на ноември, сочат запознати с британската и европейската позиции лица, говорили при условие на анонимност заради конфиденциалност на обсъжданията.

По-дългата времева рамка е нов сигнал, че преговорите изпитват трудности с придвижването напред, а рискът е, че колкото повече разговорите се доближават до датата на излизане на Великобритания от Европейския съюз – 29 март, толкова по-голям е шансът да няма сделка. Срещата на високо равнище на ЕС, насрочена за 18 октомври, бе избрана за краен срок, след като предишните надежди за приключва на условията по развода до юни умряха.

Ако крайният срок бъде „избутан“ още по-наред за декември или януари, и двете страни ще се изправят пред опасния избор дали да отстъпят или да се откажат от разговорите.

Преговорите се водят болезнено бавно, откакто бе постигнато споразумение за преходния период през март. Двете страни остават далеч една от друга по най-трънливия въпрос: как да гарантират, че няма отново да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Дори и така британските представители настояват в своята „увереност“, че ще постигнат сделка.

„Работим спрямо крайния срок от октомври“, каза говорителят на министър-председателя Тереза Мей Грег Суифт пред репортери в Лондон. „И двете страни се договориха да засилят темпа на преговорите. Именно това правим ние“.

След среща с британския министър по Brexit Доминик Рааб миналата седмица главният преговарящ на ЕС Мишел Барние не се ангажира с месец октомври като краен срок за завършването на споразумението. Той обаче потвърди, че това не може да се случи много по-късно от тази дата - „доста преди края на годината“.

Постигането на сделка по развода през есента се смята за жизнено важно, за да се даде достатъчно време на британския и европейските парламенти да ратифицират сделката, преди Великобритания официално да излезе от съюза. Липсата на напредък натежа върху паунда през последните седмици на фона на предупрежденията от редица министри, че Великобритания рискува да напусне ЕС без споразумение.

Всичко по темата Brexit - следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Tobywolf
преди 5 години
Хм, отказвали се от крайния срок. както се и предвиждаше, полека-лека се отива към пълен кръгом.. Сега просто ще си блъскат главите как да се изсулят, без да стават смешни. Не, че вече не са, ама да не стават по-смешни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още