fallback

Търговията с акции на италиански банки бе спряна заради големи колебания

Водещият бенчмарк на борсата в Милано е напът да изпрати най-лошия си ден от януари 2016 г.

14:42 | 28.09.18 г. 16
Автор - снимка
Редактор

Търговията с акциите на някои банки беше спряна днес по обяд на фондовата борса в Милано заради прекомерни ценови колебания в резултат на обявения държавен бюджет на Италия, предаде AFP, цитиранa от БТА.

Сред банките с временно спрени продажби на ценни книжа са BPER Banca, Banco BPM, UniCredit и Intesa Sanpaolo.

Основният индекс на миланската фондова борса FTSE Mib изгуби 3,6 на сто до 20 736 пункта, след като Брюксел изрази недоволство от решението на италианското правителство да заложи в бюджета дефицит от 2,4 на сто от БВП. 

Акциите на BPER Banca са се сринали към обяд местно време с 9,10%, а на Banco BPM – с над 10%. UniCredit и Intesa Sanpaolo отчитат обезценяване на книжата си със съответно 8,30% и 7,72%.

Спадът, който отбелязва водещият бенчмарк на борсата в Милано, е напът да направи днешният ден най-лошият за местния капиталов пазар от януари 2016 г.

„Днешното решение на италианското правителство се разглежда като силно тревожен знак към Европейския съюз“, коментира Карло Алберто Де Каса от ActivTrades, цитиран от Market Watch. 

Търговията на финансовите пазари в Европа в петък започна с агресивни разпродажби на италиански държавни облигации, след като късно в четвъртък правителството на страната одобри висок бюджетен дефицит, влизайки по този начин в откри конфликт с европейските власти в Брюксел.

Движението на FTSE MIB в рамките на деня

Според новата средносрочна финансова рамка бюджетният дефицит ще бъде в размер на 2,4% от БВП през всяка една от следващите три години, което е далеч над бюджетните цели, заложени от предходното италианско правителство и много над предложението на икономическия и финансов министър  - технократа Джовани Триа, за дефицит от 1,6% в рамките на 2019-а година.

С това Рим показа, че не се поддава на натиска от Брюксел за прогресивно свиване на фискалната дупка, за да се ограничи прекомерно високия държавен дълг и одобриха доста високи бюджетни разходи, за да финансират предизборните си обещания. Новият закон също така е и победа за партийните лидери в управляващата коалиция срещу техния собствен финансов министър.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още