IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции на италиански банки бе спряна заради големи колебания

Водещият бенчмарк на борсата в Милано е напът да изпрати най-лошия си ден от януари 2016 г.

14:42 | 28.09.18 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с акциите на някои банки беше спряна днес по обяд на фондовата борса в Милано заради прекомерни ценови колебания в резултат на обявения държавен бюджет на Италия, предаде AFP, цитиранa от БТА.

Сред банките с временно спрени продажби на ценни книжа са BPER Banca, Banco BPM, UniCredit и Intesa Sanpaolo.

Основният индекс на миланската фондова борса FTSE Mib изгуби 3,6 на сто до 20 736 пункта, след като Брюксел изрази недоволство от решението на италианското правителство да заложи в бюджета дефицит от 2,4 на сто от БВП. 

Акциите на BPER Banca са се сринали към обяд местно време с 9,10%, а на Banco BPM – с над 10%. UniCredit и Intesa Sanpaolo отчитат обезценяване на книжата си със съответно 8,30% и 7,72%.

Спадът, който отбелязва водещият бенчмарк на борсата в Милано, е напът да направи днешният ден най-лошият за местния капиталов пазар от януари 2016 г.

„Днешното решение на италианското правителство се разглежда като силно тревожен знак към Европейския съюз“, коментира Карло Алберто Де Каса от ActivTrades, цитиран от Market Watch. 

Търговията на финансовите пазари в Европа в петък започна с агресивни разпродажби на италиански държавни облигации, след като късно в четвъртък правителството на страната одобри висок бюджетен дефицит, влизайки по този начин в откри конфликт с европейските власти в Брюксел.

Движението на FTSE MIB в рамките на деня

Според новата средносрочна финансова рамка бюджетният дефицит ще бъде в размер на 2,4% от БВП през всяка една от следващите три години, което е далеч над бюджетните цели, заложени от предходното италианско правителство и много над предложението на икономическия и финансов министър  - технократа Джовани Триа, за дефицит от 1,6% в рамките на 2019-а година.

С това Рим показа, че не се поддава на натиска от Брюксел за прогресивно свиване на фискалната дупка, за да се ограничи прекомерно високия държавен дълг и одобриха доста високи бюджетни разходи, за да финансират предизборните си обещания. Новият закон също така е и победа за партийните лидери в управляващата коалиция срещу техния собствен финансов министър.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Инфлация/дефлация, ама това в пазарен свят. Ами ако се окаже, че не е точно пазарен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
В момента имаме нещо като като хипер-балон на пазара на имоти в Европа и ч частност у нас. Аз съм на близо половин век и не помня такъв феномен като това, което се случи от 2005 насам - това си е чиста спекулация и няма нищо общо с фундаментите на пазара търсене и предлагане. Този балон се дължи на вярата на пазарните участници, че цените на имотите вървят само нагоре и влагане на пари в имот няма никакъв риск. Време е обаче тези митове да бъдат разбити на парчета точно митът за светлия комунизъм, който се прокламираше на времето. И средставата за решаване на проблема са инфлация или дефлация, а не строги икономии и фискална отговорност. Всеки балон си намира карфица, която го пука рано или късно. Аз мисля, че държавните институции трябва да предизвикат пукнат балона защото иначе младите у нас ще избягат зад граница прогонени от алчността на група лакомни строители и спекуланти, които мислят, че някой е длъжен да им работи 25 години за 2 стаи. Крайно време е да се разбере, че такива балами не са останали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
През мир се печели от имоти, през война - от оръжия.И обратно, т.е ако не се печели от имоти, значи не е мир, а ако не е мир, значи се печели от оръжия.Мисля, че и сам можеш да си извадиш данните за печалбите от имоти и оръжия.Войната и имотите се разминават географски... за сега, но до кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Много проста е идеята: банките ще бъдат затворени за няколко дни, валутaта ще бъде девалвирана с 50% като се увеличи разкo М0 и M1 като M0 може да скочи дори с до 400%. Всички ценни книжа обезпечени с имоти, които са купени от ЕЦБ за Италия ще бъдат хвърлени на пазара в един и същи момент за да се срине цената им и това ще принуди всички спекуланти да разпродадат всички инвестиции в имотния сектор като следват централната банка. Така почти целия имотен сектор ще бъде поставен във фалит и спекулата ще спре, защото няма да има с какво да се спекулира. Девалвацията на валутата ще избегне фалита на банковия сектор иначе става много тежко. Друг начин би било държавата да вдигне данъците върху инвестиционните имоти толкова много, че да приходите от тях да станат отрицателни и собствениците да бъдат принудени да продават на дори на голяма загуба. Разбира се това ще предизвика системна банкова криза и без девалвация ще се срине финансовия сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
LaCosta
преди 5 години
1. А какво наричаш девалвация и спрямо коя друга стойност трябва да се девалвира еврото? спрямо долара? спрямо цените на имоти? 2. Как може да се случи това? Чрез какви мерки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Грешиш дълбоко. Девалвацията на еврото ще натисне лихвите по-дълга надолу, автоматично ще намали заплатите и всичките останали дългове на домакинствата особено тези по жилищни кредити. Всички политици лъжат и кълнат, че няма да печатат пари когато настъпи криза, но всички го правят когато дойде момента на истината. Не се лъжете от приказките им... Свръх-богатите печелят защото централните банкери пречат на пазара да немери верните цени на активите като постоянно надуват цените им. Няма друго решение освен голяма девалвация. Решението е, че цените на активите най-вече на имотите трябва да се сринат спрямо доходите или чрез инфлация или чрез дефлация иначе депресията никога няма да свърши... Еврото трябва да се девалвира постоянно докато цените на имотите не паднат до 10-на средни брутни дохода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 5 години
той ако можеше да схване тия неща нямаше да е вложител на борсата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
Импе , нещо не си схванал днешната обезценка от какво е :))) . значи , в момента в италия плащат като експеримент ББД (безусловен базов доход) от 200 евра на месец на 316.000 италианци , имат там някакви условия не съм наясно в детайлите не е баш безусловен :))) . сегашното правителство от полулисти , натъртвам полпулисти , искат да увеличат броят италианци на 2.500.000 човека :))) . ама кинти в бюджета няма за 316хил. , бюджета им е на дефицит , те искат още 10млрд. евро за 2,5милн. :))) . схващаш ли по принцип ? искат назаем пари за да плащат ББД :))) ... финландците нали пробваха полувин година и казаха че е пълен провал това нещо . ама финландците си имат излишък в бюджета и не искат пари :))) от никого , как ще си харчат излишъка си е техна работа . пък тези се омотват да взимат пари назаем , ама германци и холандци да са гаранти по заемите в евро :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 5 години
тоест искаш да кажеш че Италия е златната кокошка на едрия немски капитал, който иска да е заколи, щото няма каъл да е дои вечно :):) и сега като фалират ще накажат ЕС и Германия ... логично, ще маркирам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
LaCosta
преди 5 години
Точно поради последно ЕС настоява за другия вариант - запазване на сегашното статукво - по-малък бюджетен дефицит, продължаваща деиндустриализация на страната, продължаващо обезлюдяване и продължаване на трупането на дългове, които се превръщат в печалби за севера /по-точно за свръхбогатите и за големите световни корпорации/. Всичко това само отлага но не и избягва катастрофата, което дава възможност Италия да достигне ново, ощо по-тежко финансово положение след време и още по-тежка катастрофа. Но от това пък печели ЕС още няколко години живот и още трилиони за свръхедрия капитал, който го е създал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още